Categories
Blog

Pe cine mai dăm vina în 2021?

Cred că vorbesc în numele tuturor când spun că anul 2020 ne-a surprins! Fiecare dintre noi spera ca acest nou început de deceniu să aducă o schimbare; ne stabileam obiective ambițioase, reflectam asupra trecutului și plănuiam pentru viitor. Dar cine ar fi crezut că Moșul a mai ascuns un cadou sub brad…?

Un nou deceniu, un nou normal

Odată cu faimosul virus care a pus stăpânire peste viețile noastre, lucrurile au început să meargă din ce în ce mai rău. Am lăsat în urmă socializarea, proiectele și călătoriile. Unii oameni și-au pierdut serviciile, alții au pierdut oameni dragi. Cu fiecare eveniment nefericit care a urmat, am dat vina pe anul 2020. În fiecare zi vedem câte un mesaj asemănător cu:

S-au anulat din nou zborurile spre România? Anul acesta nu ține cu mine!

Am făcut testul COVID19 și sunt pozitiv… Putea anul acesta să fie mai rău de atât?

Pentru mine anul acesta s-a încheiat atunci când au început orele online! Urăsc 2020!

Tragediile au încetat să ne mai surprindă căci ne așteptăm la orice de la „anul cu moț în frunte”. Aceasta este firea omului: avem nevoie de cineva (sau, mai degrabă, ceva) pe care să dăm vina, ca să putem trece mai departe. Dar întrebarea mea este:

Pe cine mai dăm vina în 2021?

Când Dan Negru va striga „La mulți ani!” și calendarele se schimbă, când anul nu va mai avea sufix rotund și vina pentru necazurile vieții nu va mai avea destinatar, pe cine mai scoatem țap ispășitor? Cine va mai fi de vină la următorul dezastru natural, la următorul conflict politic, atunci când carantina va continua și sărbătorile vor trece fără să ne revedem cu membrii dragi ai familiei? Dacă planurile pentru noul an nu vor fi îndeplinite, începem să dăm vina pe întreg deceniul ce ne stă înainte? Vom lăsa această perioadă de 366 de zile să ne influențeze tot restul vieții sau vom trece peste?

Tu ce planuri ai pentru Noul An?

Știm cu toții că ne stă în fire să căutăm un vinovat pentru orice. Poate ni se trage de la matematica pe care o studiem de mici, care ne învață să ne stabilim o ipoteză și o concluzie. Dar poate oamenii ar trebui să mai aibă un lucru în comun. Optimismul! Haideți să nu lăsăm un eveniment neplăcut să ne influențeze viitorul! Anul ce va urma va fi încărcat atât de lucruri pozitive, cât și negative, dar asta nu înseamnă că avem, neapărat, un vinovat la mijloc! Lasă-te surprins de ce îți aduce fiecare zi, caută binele în orice rău și zâmbește. Anul ce va urma, mult- așteptatul 2021, are nevoie de optimismul tău!

Articol scris de Amalia Mihăilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.