Categories
Blog

Societatea în proces de upgrade

Trăim într-o lume în plină schimbare. O lume ciudată, care se ghidează după reguli noi, reguli implementate de o generație nouă, sub numele de ,,Generația Z”. Aceștia suntem noi, tinerii din ziua de azi, moștenind ereditar caracteristici ale generației X, generația părinților noștri. Între aceste generații există o delimitare temporală de cam 30 de ani, mult pentru un om, dar infim dacă e să privim la scară largă. Și totuși, dacă această barieră cronologică este atât de mică, nu înțeleg cum de prin poveștile din copilărie ale părinților noștri este descrisă o realitate complet diferită de a noastră.

Realitatea lor era una în care televizoarele erau în mare parte alb-negru și emisiunile se serveau cu porția, acestea fiind în general pe teme politice, una în care telefoanele erau doar cu fir și calculatoarele aveau dimensiunea unui raft mic și nu aveau aproape nici un scop practic. Dacă e să comparăm această bizară realitate veche  cu realitatea modernă a noii ere în care totul e digitalizat și posibilitățile sunt aproape nelimitate ajungem la o singură concluzie: Societatea noastră este în proces de upgrade, un proces rapid și inevitabil, care are loc indiferent de modul în care îl întâmpinăm.

Metafora unei societăți cu hardware și software

Pentru a putea înțelege mai bine ce înseamnă acest upgrade al umanității am putea compara societatea noastră cu un sistem informatic. Pentru a face acest lucru  trebuie să definim întâi doi termeni: Hardware și software.

Hardware-ul este partea fizică a unui sistem informatic, parte alcătuită din componente care pot primi, reda, prelucra și stoca informații. Această parte a sistemului informatic  vine în conjuncție cu software-ul, care este partea logică a sistemului, partea care se ocupă cu stocarea datelor și cu procedeul de aplicare al acestora.

În acest caz, dacă membrii societății alcătuiesc partea hardware atunci mentalitatea acestora și felul în care aceștia acționează sunt aspecte care țin de partea de software.

O nouă generație, un upgrade al sistemului

Am putea dezvolta această metaforă și să zicem că fiecare nouă generație aduce atât un upgrade cât și un update sistemului, noul hardware venind cu un nou software.

Fiecare generație vine cu o contribuție personală și ajută la dezvoltarea societății, construind pe bazele lăsate de generațiile anterioare. Spre exemplu, cum ar fi putut Larry Page și Sergey Brin să creeze Google fără ca înaintea lor Vincent Cerf să pună bazele internetului? Și telefonul mobil, pe care stai toată ziua și te uiți pe Instagram, este practic doar o variantă mai bună și mai modernă a telefonului brevetat de Graham Bell.

https://pin.it/WaMo6EL

Tipuri de upgrade-uri

Dar, deși prin definiție fiecare generație aduce un spirit mai nou și mai fresh, nu toate generațiile sunt upgrade-uri majore. Spre exemplu noi, această ,,Generație Z, cu sufletul independent” pentru a cita din clasici, putem spune că suntem doar un fel de versiune 1.5 a generației X, care însă este un upgrade major al generației Boomer.

Fie că ne place sau nu, trebuie să recunoaștem faptul că generația părinților noștri a fost una revoluționară, care a deschis drumuri și care a servit drept o generație de graniță dintre generația noastră nonconformistă și rebelă și cea a bunicilor noștri, care era clar o generație  bazată pe obediență, spirit de supraviețuire și care ar fi fost probabil prea dură pentru un Zoomer al vremurilor actuale.

Diferențele de realitate, cauza certurilor dintre generații

Între generații mereu apar valori, puncte de vedere și preferințe diferite, dar asta nu înseamnă că o generație este mai bună decât alta, ci pur și simplu arată diferența de realitate dintre ele. Sunt situații în care ajungem să ne certăm cu părinții noștri tocmai din cauza acestor diferențe de realitate, cum ar fi momentul în care te afli în mașină cu tatăl tău și dezbateți ce să ascultați, Michael Jackson sau Ed Sheeran? Sau atunci când  ești în mijlocul unui serial de pe Netflix și mama ta vine și îți stinge televizorul și îți zice să ieși afară, că atunci când era ea mică era mai bine că nu puteai să stai așa de mult în fața ecranelor. Aceste conflicte apar nu neapărat cu rea intenție, ci pur și simplu din cauza faptului că fiecare generație are o percepție diferită asupra lumii, așa apărând diferențe de opinii.

James Borg spunea ,, Nu există realitate, ci doar percepție” și cred că acest lucru este cât se poate de adevărat. Fiecare generație are o percepție diferită asupra lumii, percepție influențată de evenimentele prin care a trecut, de modelul primit de la predecesorii săi și de la societatea din acea perioadă, de conjuncturi și chiar și de nivelul de maturitate al fiecărei generații.

Cum rezolvăm aceste certuri?

Când apar aceste certuri între generații și versiunea upgrade a sistemului nu mai rezonează cu cea de bază, trebuie să ne menținem calmul, să încercăm să acceptăm și diferențele care apar între noi, pentru că doar așa vom ajunge să ne înțelegem unii pe alții cu adevărat. Dacă fiecare generație ar face un efort să accepte atât generația predecesoare ei cât și pe cea succesoare și poate chiar și să învețe ceva de la ambele lumea ar fi probabil mai frumoasă.

Dar oare putem face asta? Putem să ajungem la o pace între generații, bazată pe acceptare și pe adaptare la nou? Asta, momentan, rămâne de văzut.

Articol scris de Luca Ghimiș

Leave a Reply

Your email address will not be published.