Trupele au trecut de prima destinație a călătoriei I.D. Fest 25: workshop-urile cu trainerii specializați. Pe lângă zilele destinate exclusiv reprezentaţiilor scenice, aceştia au avut ocazia de a consolida, în prima jumătate a festivalului, legăturile formate de dinainte, reușind totodată să descopere altă latură a universului I.D. Fest. Atelierele propuse i-au solicitat pe participanți să își depășească barierele fizice, dar și pe cele emoționale. Această evoluție produsă în cadrul festivalului a fost posibilă datorită trainerilor noștri.
În ediția de anul acesta, împreună cu cele 12 trupe s-au alăturat următorii traineri: Ștefan Huluba – Transparency Bacău, Alexandru Ivănoiu – Drama Club Botoșani, Antonia Scuțaru – Brainstorming București, Kiki Simion și Ioana Alexuc – Treivirgulăpaişpe Buzău, Adi Ionescu – Spiru Genius Acting București, Mădălina Mihai și Rareş Ularu – Nobody’s Group Bacău, Minodora Broscoi și Alexandru Bodron – Victory of Art București, Vlad Pânzaru – Gong Roman, Eva Cosac și Buse Ozgul – In The Spot Bacău, Cristina Dănciulescu și Denisa Dutcovschi – Heavenly Hell – Timișoara, Robert Onofrei și Daniel Simion – Amprente Brașov, Marian Dumitru – A.C.T. Bacău;
Workshop-urile joacă un rol esențial în desfășurarea festivalului, punând accent nu doar pe valoarea jocului actoricesc, cât și pe dezvoltarea activă a spiritului de echipă. Îndrumați atent de către mentorii lor, participanții și-au dezvoltat abilităţi de relaționare şi cooperare, cultivându-şi încrederea în propriile forțe. Rezoluțiile activităților au constat în: evadarea din zona de confort, experimentarea unor noi perspective, stabilirea unor obiective concrete, facilitând dezvoltarea personală și interpersonală, într-un cadru artistic.
Purtând discuții sincere atât cu membrii trupelor, cât și cu trainerii, am reușit să ne infiltrăm în lumea atelierelor. Dezvăluirile tinerilor actori au pus în lumina reflectoarelor impactul relației trainer-participant. Teodora Cernat amintește energic influența workshopurilor asupra întreținerii conexiunii sale cu membrii propriei trupe, A.C.T. . Impulsionată de vocația sa artistică, participarea în cadrul activităților i-au conferit o stare de spirit pozitivă, rămânând energizată în ciuda dinamismului acestora. Pentru aceasta workshopurile au reprezentat o cheie a descoperirii propriului sine:
„Am reușit să mă conectez și cu o anumită parte a mea pe care am descoperit-o [în workshopuri].”
Trainerul Marian Dumitru oferă o nouă perspectivă în ceea ce privește dinamica activităților, feedback-ul oferit de întreaga trupa A.C.T. reprezentând un izvor de creație:
“Grupa a fost și este super unită, foarte primitoare, foarte încântată de lucrurile pe care le facem, pe care le-am propus să le facem. Cumva m-ați inspirat [trupa] să dezvolt alte jocuri pentru ateliere”.
Interacțiunea cu celelalte trupe, printr-un workshop de natură comică, a reprezentat un moment cu adevărat memorabil.
Brainstorming ne introduce în universul Antoniei Scuțaru, marcat de vitalitate și pozitivitate. Îndrumătoarea a fundamentat un cadru prietenos de dezvoltare și afirmare, transformând concepte negative în surse de evoluție. Aceștia afirmă:
„(…)e o fată foarte sinceră, care se vede că a vrut să ne ajute și am făcut foarte multe lucruri noi. E așa e fresh să lucrăm cu ea.”
Trupa bucureșteană împărtășește sentimente de recunoștință față de parcursul lor alături de Antonia, sugerând importanța unei conexiuni puternice între participanți.
Kiki Simion a oferit trupei Treivirgulăpaișpe cadrul necesar pentru formarea unei legături cu adevărat autentice. Inițial, workshopurile concepute aveau la baza momente de mișcare, însă energia trupei a convins-o pe aceasta si pe colega sa Ioana să intre în substraturi mai adânci, prin activități orientate spre descoperirea sinelui și dezvoltarea abilităților de cooperare. Aceasta povestește :
„Din ce am înțeles de la ei, a fost un prim moment în care s-au unit, în care au lucrat împreună cu toții, nu separat, și au început să se cunoască unii pe alții mai mult decât o făceau la repetiții. S-au ascultat, au descoperit chestii pe care chiar nu le știau unii despre alții și au fost foarte creativi.”
Momentele au fost încărcate cu emoții puternice, revelând dorințele cele mai intense ale sinelui adolescentin.
Aflându-ne la finalul confesiunilor, putem trage o singură concluzie: relațiile constituite în cadrul activităților ingenioase subliniază adevărata esență a acestei ediții de festival. I.D. Fest reprezintă pasiune, talent și nu în ultimul rând conexiune.