Categories
Blog

Ecouri din Festival – Magia spectacolelor invitate continuă

În mijlocul agitației a celei de-a 25-a ediții I.D. Fest, am avut privilegiul de a explora și celelalte 3 spectacole invitate, care au continuat să capteze și să provoace publicul băcăuan. Pe parcursul a 3 seri pline de emoție și reflecție, au fost abordate teme complexe precum identitatea și relațiile interpersonale. Iată o privire de ansamblu a ultimelor trei zile de festival.

NAUFRAGIAT!

Spectacolul „Naufragiat! – Fantasticele aventuri ale lui Louis Rougemont” scris de Donald Margulies aduce în prim-plan, în ce-a de-a patra zi a festivalului, povestea captivantă a unui aventurier, Louis, care își împărtășește experiențele trăite timp de 30 de ani ca naufragiat, narațiunea fiind nu doar o relatare a supraviețuirii, ci și o explorare profundă și umoristică a complexității ființei umane, a izolării, dar și a relațiilor interumane.

Un aspect esențial al spectacolului este relația de iubire care se dezvoltă între cei doi protagoniști. În ciuda circumstanțelor dificile, Rougemont își găsește iubirea într-un mod neașteptat, aceasta devenind un stâlp de susținere, un refugiu mental și emoțional care îl ajută să treacă peste haos și solitudine.

Margulies, autorul textului, adresează întrebări esențiale: „Mai avem nevoie de povești? În ce măsură ne ajută acestea?” Răspunsurile pot fi variate, dar adevărul rămâne că poveștile au puterea de a transforma haosul în sens, de a crea o ordine în mijlocul turbulențelor vieții. Atenția noastră a fost captată și de părerile tinerilor artiști din cadrul I.D. Fest, ce ne-au surprins plăcut cu reacțiile și cuvintele de apreciere:

„Asemenea lui Rougemont, eu, tu, fiecare dintre noi, se confruntă cu marile enigme ale existenței – izolarea, dorința de conexiune și iubirea.”

Ilinca Filip, membru al organizației.

ALTĂ ORĂ DE DANS

“Altă oră de dans” este un spectacol care îmbrățișează inovația, prin mișcări ritmice și întruchiparea sinelui adevărat, fiind expus publicului într-un mod jucăuș. Spectatorii sunt intrigați atât de ingeniozitatea actului prezentat, cât și de atmosfera pe care actorii o creează.

Cu un strop de ironie, actorii îmbină utilul cu plăcutul, altfel spus, reprezentația teatrală cu cea ritmică, două elemente artistice care se completează perfect unele pe celelalte. Tranziția de la actul verbal la cel fizic este o abilitate care necesită mult exercițiu, însă rezultatul final este pe cât de greu, pe atât de impresionant. 

Astfel, scena I.D. Fest rămâne surprinsă încă odată de talentul actorilor care performează. Devotamentul și pasiunea pe care aceștia o dedică în spectacolele lor sunt unele dintre cele mai semnificative aspecte în crearea unui festival de succes. Totodată, au întrecut barierele teatrale prin curajul de a relaționa constant cu publicul, oferind o notă originală și interactivă.

“Cred foarte mult în dansul cu poveste, iar dansul cu poveste există cu tot cu expresie teatrală.”

Răzvan Rotaru

Abordarea folosită la reprezentația scenică evidențiază diferența dintre cele două aspecte, poveste și dans, creând un moment de neuitat în cadrul festivalului.

O POVESTE SUPER FERICITĂ (DESPRE CUM E SĂ FII SUPER TRIST)

Ultima seară s-a terminat cu spectacolul marca Teatrul Bacovia, ”O poveste super fericită (despre cum e sa fii super trist)”, care aduce pe scenă o poveste tulburătoare, dar de o actualitate covârșitoare, care a sensibilizat sufletele tinerilor participanți. Sara Toma, o adolescentă plină de viață, cu visuri mari, se confruntă la vârsta de 16 ani cu o realitate dureroasă: depresia. Negarea este un prim obstacol pe care îl întâlnește, refugiul în anturajele nefaste ale tinereții îi oferă doar iluzia că lucrurile vor reveni la normal.

În cadrul festivalului, spectacolul a explorat cu o sensibilitate aparte complexitatea emoțiilor umane, având un impact puternic asupra publicului. Spectatorii s-au regăsit în lupta Sarei, rezonând cu încercările ei de a-și regăsi sinele într-o lume în care este valorificată fericirea artificială.

 ”Acest spectacol mi-a deschis ochii asupra faptului că depresia nu este un simplu cuvânt, ci o realitate care poate afecta pe oricine.”

Elena, membră a trupei In The Spot

Luminile și momentele de dans și muzică, au amplificat tensiunea, creând o atmosferă în care au oscilat momentele de fericire aproape spontană cu cele de introspecție profundă. 

”Într-o societate în care fericirea pare a fi obiectivul suprem, povestea noastră explorează curajos și sincer aspecte mai puțin evidente ale existenței noastre.”

Horia Suru, regizor și membru al juriului

Încheiem și această serie de spectacole invitate cu un sentiment de împlinire, publicul I.D. Fest plecând impresionat de fiecare dată. Actorii talentați ne-au încântat  prin pasiunea de care dau dovadă mereu, cucerindu-ne prin momentele artistice pline de emoție. Ne luăm rămas bun cu promisiunea de a ne reîntâlni, pregătiți pentru a fi din nou impresionați și inspirați.

Leave a Reply

Your email address will not be published.