Printre nenumăratele momente de neuitat, am trecut prin primele zile ale celei de-a 25-a ediții a festivalului I.D. Fest. În decursul a trei seri am asistat la jumătate din cele 6 spectacole invitate. Acestea au abordat teme actuale: bullying, depresie și anxietate, marcând tinerii artiști ai acestei ediții, cât și publicul băcăuan. Iată o scurtă trecere în revistă a primelor 3 zile de festival.
PUNK ROCK
Teatrul Excelsior deschide prima zi de festival cu spectacolul „Punk Rock”, regizat de Vlad Cristache, setând tonul pentru începerea ediției. Pasiunea și interesul regizorului față de spiritul complex al adolescenței au creat un spectacol intrigant despre natura minții, coruptă de societatea actuală. Piesa urmărește povestea celor 7 tineri dintr-un liceu englezesc, unde aceștia se ascund sub pretinsa mască a perfecțiunii.
În cadrul festivalului, spectacolul a declanșat un impact profund în sufletele spectatorilor. Publicul s-a regăsit în personajele de pe scenă, rezonând cu frământările acestora. „Punk Rock” nu doar că a captivat participanții, ci le-a și oferit ocazia să conștientizeze problema bullying-ului în societatea noastră.
“Cu prilejul acestui spectacol am realizat că aceste lucruri chiar se pot întâmpla și ne-a făcut să reflectăm la societatea noastră.”
Catinca, trupa Nobody`s Group
Muzica punk, presărată printre momentele pline de tensiune, au împins publicul spre reflecție, relevând indiferența pe care o prestează în fața violenței.
“Uneori m-am regăsit și eu în situația în care nu puteam riposta sau sări în ajutorul altei persoane. Am realizat ce consecințe poate avea indiferența în fața violenței.”
Maria, organizator în cadrul festivalului
FIUL
În contrast cu complexitatea scenografică a spectacolului Punk Rock, „Fiul”, de la Teatrul Regina Maria, a surprins publicul prin simplitatea decorului. Regizorul prezintă tragedia într-un mod simplu, dar profund, într-un spațiu de un alb imaculat. Scenografia impresionează prin încorporarea elementelor de geometrie, ce se unicizeaza prin rigiditate.
Nicolas, un adolescent cu dificultăți de natură emoțională, se confruntă cu tensiuni familiale după divorțul părinților. Tatăl său încearcă să-i ofere sprijin, preluând responsabilitatea de a-l crește atunci când mama devine copleșită. Oscilând între neputință, iubire, vinovăție, propriile traume și temeri, tatăl face alegeri complicate, generând consecințe neașteptate pentru toți.
Momentul care a ținut în suspans sala, cu o tăcere profundă, a fost scena împrăștierii jucăriilor pe întreg perimetrul sălii. Animalele de pluș negre simbolizează gândurile întunecate ale băiatului. O mască gigantică, asemănătoare unui elefant sau koala, îl izolează în momente intense. Singura sa apariție în alb, în spital, sugerează o posibilă recuperare.
Atenția noastră a fost captată și de părerile tinerilor artiști din cadrul I.D. Fest, ce ne-au surprins plăcut cu reacțiile și cuvintele de apreciere:
„Spectacolul pentru noi a devenit un catalizator pentru discuții pasionale, reflecții și, mai ales, un motiv de apropiere între noi, împărtășindu-ne, la final, impresiile și emoțiile.”
Raluca, trupa A.C.T.
AUCH!
Seara de 21 august începe cu un conflict des întâlnit, dar într-o formă comică, încântând publicul. După ce s-a dat startul spectacolului, atmosfera din sală a început să se schimbe și totul a luat viață în câteva clipe.
Spectacolul ”Auch!”, regizat de băcăuanul George Zamfir, pune accent pe conștientizarea lipsei educației sexuale în rândul tinerilor și adolescenților din România. Învăluit într-un sarcasm covârșitor, spectacolul prezintă realitatea marcantă a tinerelor mame, condamnate spre a se confrunta cu perfida nesiguranță a viitorului.
În spatele umorului caracteristic spectacolului se ascund substraturi controversate, punctate de întreruperea subită a jocului actoricesc, relevând realitățile sumbre ale societății românești. Dificultățile ce fundamentează imaginea de ansamblu a reprezentației sunt: prejudecățile tinerilor în raport cu metodele de contracepție, miturile ce învăluie actul sexual, impactul emoțional al acestuia asupra ambelor sexe, cât și consecințele nefaste ale unei vieți sexuale iresponsabile. Publicul a prezentat o receptivitate deosebită, ovaționând actul artistic.
Pe măsură ce se trage cortina, nerăbdarea pentru următoarele momente artistice crește necontenit. Privim înainte cu entuziasm, conștienți că fiecare seară ne aduce mai aproape de esența festivalului: pasiunea pentru artă. Te așteptăm la teatru!