I.D. Fest 21: Parte din călătoria ta

Un altfel de an, un altfel de festival!

Turneul I.D Fest începe în… 3,2,1! Tu ți-ai făcut bagajul?!

Nu te stresa, anul acesta îl facem noi pentru tine! Am împachetat deja spiritul de echipă, glumele sunt în geanta de mână, iar surprizele pleacă direct din gara din Bacău! Festivalul național de teatru pentru adolescenți I.D Fest, ajuns la cea de-a 21-a ediție, își anunță apariția într-un an demn de manualele de istorie. Anul acesta reușește să ne surprindă cu o ediție limitată de festival călător.

Ștergem amintirea unui fest clasic pentru a veni în condiții speciale să-ți aducem atmosfera tipică I.D. Entuziasmul nostru a rescris regulile jocului cu mască, iar anul acesta gazdele sunt găzduite fiind atât musafirii cât și organizatorii unui nou concept. Îmbinăm online-ul cu offline-ul, spectacolele trupelor fiind înlocuie de scurtmetraje. Conceptul acestei ediții are la bază călătoria, prezentă sub orice formă: de la stângacele începuturi până la numeroasele aminitiri și destinații care ne formează afinitățile spre frumos.

Cum se va desfășura I.D. Fest Ediția 21

Întrucât în acest an ne confruntăm cu o situație nouă în istoria festivalului, I.D. Fest se va desfășura altfel. Dintr-un eveniment ce aduce anual împreună zeci de tineri iubitori de teatru, anul acesta I.D. Fest se va transforma într-o serie de evenimente restrânse, în mai multe orașe ale țării, pe care urmărim să le documentăm și să le aducem împreună, în online.

Workshop-uri individuale pentru fiecare trupă de teatru ce participă la I.D. Fest

Astfel, în perioada septembrie-noiembrie 2020, I.D. Fest va pregăti workshop-uri și ateliere atât în Bacău, precum și în București, Brașov, Pitești, Botoșani, Timișoara și Câmpina. Atelierele se vor desfășura cu fiecare trupă de teatru de tineri amatori, în aer liber, în prezența unui trainer specializat, cât și a unui număr restrâns de organizatori I.D. Fest, care vor documenta întreaga experiență.

La ateliere vor participa local 4 trupe de teatru amator din Bacău, precum și 6 trupe de teatru amator din alte orașe ale țării. La acestea din urmă, se vor deplasa traineri și organizatori I.D. Fest pentru realizarea și documentarea workshop-urilor.

În cadrul tuturor workshop-urilor se vor respecta măsurile de distanțare socială, de protecție și prevenție a răspândirii coronavirusului.

Anul acesta accentuăm partea socială a proiectului I.D. Fest

În anii trecuți am organizat spectacole de teatru și improvizație în cadrul Penitenciarului Bacău, un proiect ale căror rezultate ne-au motivat să accentuăm latura socială a activității noastre.

În acest an, cu sprijinul Fundației Orange, vom organiza o serie de ateliere destinate tinerilor victime ale delicvenței juvenile, cât și unor grupuri de tineri orfani, scopul acestora fiind promovarea teatrului ca metodă non-formală de educație, de reintegrare și incluziune socială. Aceste workshop-uri se vor desfășura într-un interval aproximativ de 3 luni, de îndată ce vom reuși să implementăm toată măsurile de protecție și prevenție necesare, contra coronavirusului, pentru a nu expune organizatorii, trainerii sau participanții la factori de risc.

Proiectul este finanțat de Fundatia Orange, prin intermediul “Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiectele sociale. Horia Pintilescu, în prezent Service Engineer Orange Services,  a fost organizator I.D. Fest de asemenea, precum și membru al trupei A.C.T Bacău. Iată ce ne spune Horia despre experiența I.D. Fest:

”I.D. Fest este o parte foarte mare din viața mea, însumând aproximativ 8 ani de când sunt o parte activă și mai bine de 12 de când mă fascineaza mișcarea. Faptul că acest festival a început să prindă rădăcini în comunitatea activă, nu mă face decât să fiu extraordinar de mândru că am ales să fiu parte a acestui proiect. Mulțumim Fundația Orange pentru încrederea acordată!”

Proiecții de film în aer liber

Și în acest an dorim să continuăm tradiția, și să realizăm câteva proiecții de film în aer liber, în Bacău. De aceasta dată, proiecțiile se vor desfășura în conformitate cu măsurile de distanțare socială, dar suntem convinși că evenimentele vor fi la fel de animate ca și până acum!

Acestea fiind spuse, I.D Fest 21 și-a pregătit biletele de îmbarcare și s-a pus în mișcare cu destinația unui sfârșit de vară memorabil!

Nu ajungi la I.D. Fest anul acesta? Poate vrei să urmărești harta muralelor ZidArt

Ce este ZidArt? Un proiect de regenerare urbană prin street art, în cadrul căruia ne propunem să dărâmăm zidurile dintre noi, colorându-le pe cele din jurul nostru. În fiecare an ne propunem să abordăm teme care animă dezbaterile publice- de la incluziune socială și combaterea discriminării, la mediu și sustenabilitate.

Află mai mult pe ZidArt.ro!

Articol scris de Andreea Anchidin și Mara Bălăiță.

Leave a Reply

Your email address will not be published.