O familie de ACTori- interviu cu trupa A.C.T. Bacău

„Deși a fost o ediție de sacrificiu, I.D.Fest a menținut tinerii actori conectați cu teatrul”, susține Minodora Broscoi, trainer-ul, dar și un fost membru al trupei A.C.T. Bacău. Pentru ea, atelierele au devenit un proiect de suflet, deoarece teatrul amator a fost primul pas în cariera sa de actor profesionist. În această ediție a festivalului de teatru, au avut loc diverse workshop-uri prin care tinerii actori și-au dezvoltat abilitățile de muncă în echipă și de improvizație, în ciuda situației globale.

A.C.T.ori în devenire

Chiar și participanții intrați în trupă în toamna anului 2019, care nu au experiența unui festival precedent, simt că au avut contact cu o lume anterior necunoscută: lumea teatrului, a exprimării și a libertății. Deși există o diferență clară între edițiile din anii trecuți și cea de anul acesta, tinerii artiști au încredere în ceea ce le rezervă viitorul: „Este o experiență pe care nu o mai găsești nicăieri (vorbind despre activitatea sa în trupa A.C.T.)” –Sabina Pricopi. În contrast, cei care se află în ultimul an de activitate voluntară, compară ediția actuală cu cele din trecut, observând: „ Fiind ultimul meu an în trupă, aveam așteptări mari; nu mai există sentimentul din anii trecuți.” –Stancu Andreea, membru al trupei A.C.T.

Anul acesta, în particular, organizatorii au avut parte de diverse încercări, probleme care nu ar fi avut loc în trecut. Astfel, echipa a trebuit să se adapteze situației și să găsească noi soluții, iar festivalul a fost organizat datorită determinării participanților, dar și datorită aprecierii lor față de artă. Faptul că I.D. Fest 21 a fost un succes indică importanța teatrului în timpul unei crize globale. Chiar și în vremuri crunte, omul tinde spre artă și spre frumos. În acest sens, coordonatoarea festivalului, Ioana Enache, afirmă „Am vrut să dăm ceva mai departe, să existe o continuitate pentru organizatori și participanți. A însemnat foarte mult pentru mine că oamenii au avut încredere.”

Ce înseamnă I.D. Fest pentru tine?

este întrebarea la care fiecare membru a răspuns „o a doua familie, o a doua casă”. Frații și surorile ce alcătuiesc familia Among Crazy Thoughts (A.C.T.) au participat la worshop-uri, receptivi și pregătiți pentru experiențe noi. Aceștia au fost gata să râdă și să plângă împreună, să danseze și să alerge într-un spațiu limitat, să se strângă de mâini, legați la ochi, fără a putea să vadă nimic în fața ochilor, punându-și încrederea unul în celălalt. „Atelierele ținute de Minodora ne-au unit mult, ceea ce este benefic, având în vedere că lucrăm mereu împreună, membrii A.C.T. făcând parte și din echipa de organizare” –Ana Maria Munteanu, membru activ.

Minodora Broscoi: A.C.T.riță sau membru al trupei A.C.T?

Minodora Broscoi, actriță la Teatrul Municipal Bacovia Bacău și absolventă U.N.A.T.C. București a fost, pe parcursul a 5 zile, trainer-ul trupei A.C.T., cea care a îndrumat-o spre teatru în adolescență. Aceasta susține că într-o vreme în care simțea că nu aparține vreunui grup, adunarea de actori amatori a fost pentru ea o oportunitate să realizeze cât de productiv îți poți petrece timpul în adolescență. Actrița s-a simțit ca acasă în contextul trupei, atât în trecut, cât și în prezent: „mi-a plăcut energia oamenilor de atunci și îmi place și cea a membrilor de acum”. Astfel, a înțeles că teatrul nu era un episod efemer pentru ea, ci o posibilă carieră: „M-am îndrăgostit de teatru și mi-am zis: Oh doamne, asta îmi doresc să fac toată viața!”. În această ediție se întoarce ca trainer, mărturisind că „pe lângă actorie , mă pasionează și pedagogia. Îmi place energia proaspătă care vine de la adolescenți.”. De asemenea, pe actorii amatori îi sfătuiește să „își urmeze instinctul și să aibă curaj, fiind, totuși, conștienți că meseria nu vine cu atât de multe satisfacții financiare la început. Important e să încerci, căci fără artă și oamenii care o practică, lumea ar fi gri.”.

Așadar, în ciuda crizei globale, festivalul a fost organizat cu succes, dovedind iubirea adolescenților pentru artă și oferind participanților speranța unui nou normal. Relația acestora cu lumea teatrului a fost aprofundată cu ajutorul trainer-ului Minodora Broscoi, care le-a oferit perspectiva unui actor profesionist. Chiar dacă nu toți visează la o carieră în teatru, în urma acestui festival, fiecare participant a realizat importanța acestuia în societatea modernă, faptul că o lume lipsită de artă este insipidă și lipsită de culoare.

Articol scris de Ilinca Roșu și Amalia Mihăilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.