Stereotipuri și prejudecăți

De-a lungul timpului, societatea în care trăim și-a format niște tertipuri prin care a creat o imagine detaliată a femeii perfecte, cât și a feminității în sine. Multe dintre persoanele care trăiesc în jurul nostru au hotărât să accepte acea imagine ca atare, fără a privi feminitatea în ansamblu și fără a analiza ceea ce multe femei pot fi capabile să facă. Multe persoane s-au revoltat împotriva acestui prototip care încadrează caracteristicile unor doamne “perfecte”, însă până și în ziua de astăzi există, și mereu vor exista anumite țări, sau anumite persoane care privesc și înțeleg greșit termenul de feminitate.

Suntem bombardați cu imagini ale perfecțiunii care, de fapt, nu există!

De la violența fizică, verbală, până la simple comentarii și presiuni care sunt exercitate asupra femeilor de pretutindeni, fiecare dintre noi ar trebui să se gândească înainte de a acționa în orice mod. Societatea ne-a încadrat într-un anumit ideal pe care ar trebui să-l atingem, dar asta nu înseamnă că într-adevăr există un model de urmat spre “perfecțiune”. Suntem persoane, persoane cu diferite convingeri, cu diferite perspective asupra vieții și mai ales diferite dorințe. Și ca toate persoanele din lume, avem propria noastră gândire, propriile noastre emoții și propriile noastre corpuri. Libertatea unei femei de a-și exprima opinia în legătură cu subiecte politice, culturale sau sociale ar trebui sa fie aceeași cu libertatea oricărei persoane de a face asta.

Termenul “penibil“, ce este folosit atât în cazul femeilor cât și în cel al bărbaților este supraapreciat. Pentru că o persoană, fie ea bărbat sau femeie, să ajungă acolo unde își dorește, încât să fie fericită, trebuie să treacă prin anumite stadii. Nu este “penibil” ca un bărbat să practice balet și nici ca o femeie să fie pasionată de politică. Nu este “penibil” ca o femeie să aibă masă musculară și nici ca un bărbat să aibă un corp firav. Nu există un ideal la care femeile, cât și bărbații ar trebui să ajungă. Existăm doar noi. O femeie frumoasă nu este aceea care își acoperă fața cu tone de machiaj sau aceea care este naturală și nu pune accent pe cum arată. O femeie frumoasă este aceea care zâmbește atunci când se privește în oglindă. O femeie care se respectă pe sine poate să se îmbrace cum vrea, fără să ia în brațe termenul de “penibil”. “Penibil” nu înseamnă de fapt prea scurt, prea lung sau prea decoltat, nu înseamnă că ai vorbit prea tare pentru o doamnă sau prea încet în cazul unui bărbat. “Faci prea mult sport, în curând nu vei mai arăta ca o “femeie”, politehnica…asta nu e o facultate de femei, o domnișoară care se respectă nu poate purta o rochie atât de scurtă, ți-ai lăsat decolteul acela pentru a atrage atenția?” Acestea sunt câteva dintre multele comentarii care conduc unele femei spre a se îndoi de feminitatea lor și de felul în care sunt de fapt.

Nu suntem aici pentru a atinge perfecțiunea, pentru a fi doamne sau domni demni de această societate, suntem aici pentru a fi fericiți și pentru a realiza orice lucru ne dorim, oricât de “nepotrivit” ar crede alții că este acesta. Idealul nu reprezintă ceea ce consideră alte persoane că ar trebui să îndeplinim, acesta ține complet de dorințele și aspirațiile noastre.

Articol scris de Antonia Ciutacu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.