Despre cine este, de fapt, 8 martie?

Se spune că atunci când te naști, te inițiezi. Abia atunci începi să înveți, să cunoști. Dar în ziua în care ajungi pe Pământ, tu știi deja un om, un glas, un suflet, deja iubești. Și despre cine este vorba? Despre mama. Prima persoană din viața oricui este mama, o femeie puternică care îți dă viață și pe care o prețuiești. Această ființă unică merită o zi pe care familia i-o dedică integral, în care fiecare membru o cinstește cu flori, felicitări, îmbrățișări și un plus de iubire. Așa a luat naștere 8 martie.

Ziua mamei sau ziua femeii?

Dar dacă ziua aceasta este despre mame, de ce a ajuns să fie extinsă, fiind prezentată publicului larg sub denumirea de “Ziua Femeii”? 8 martie este ziua internațională a femeii, ziua tuturor fetelor de orice vârstă și aparență. Fiecare femeie merită atenție în această zi, indiferent dacă este mamă sau nu și fără a ține cont de diferențele naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Cu toate acestea, exemplul pe care fiecare fată îl urmează în drumul spre maturitate este mama și, de aceea, de-a lungul timpului, ziua femeii a devenit, pentru unii, ziua mamei.

De ce s-a înființat ziua femeii?

Încă de la începutul secolului XX, femeile s-au luptat pentru drepturi, pentru recunoaștere. De-a lungul anilor, s-au inițiat marșuri și revolte, fapte care au dus la îndeplinirea cererilor lor și la acordarea acestora o zi internațională în care sunt sărbătorite, 8 martie. Pe zi ce trece, uităm de munca pe care au depus-o și chinul pe care l-au îndurat anumite femei pentru traiul nostru cotidian, așa că, de aceea avem 8 martie în care nu ne sărbătorim doar noi între noi, ci ne gândim și la istoria noastră, ca femei.

Prin urmare, despre cine este, de fapt, 8 martie? Această zi poate fi despre oricare dintre noi. Este despre cele ce au luptat pentru recunoașterea femeilor, despre fiecare femeie sărbătorită și despre fiecare suflet care dăruiește și cea mai mică atenție, chiar și un simplu gând frumos unei femei dragi din viața sa.

Articol scris de Amalia Mihăilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.