Categories
Blog

Bacău Fest Monodrame: înapoi pe scenă

După doi ani de pauză, Bacău Fest Monodrame a revenit cu cea de a28-a ediție pe scena Teatrului Bacovia, în perioada 17-23 octombrie. Această ediție a reușit să acopere mai multe arii artistice incluzând, pe lângă spectacole-concurs și colocvii, momente de stand-up comedy și concerte, delectând publicul băcăuan pe parcursul celor 7 zile de festival. 

Anul acesta, festivalul s-a putut bucura de o desfășurare complet fizică în comparație cu ediția precedentă, surprinzând bucuria echipei teatrului de a-l organiza chiar de pe scenă, în fața publicului, în “forma sa inițială”. În spatele festivalului stă o echipă dornică și perseverentă care, chiar și după lungi pauze, reușește să îl înfrumusețeze și să îl aducă în fața iubitorilor de teatru sub o formă cât mai aproape de perfecțiune.

CUM A FOST ACEASTĂ EDIȚIE CU EDUARD BURGHELEA?

Am avut ocazia să discutăm cu Eduard Burghelea, unul dintre cei mai tineri directori de teatru din țară, managerul Teatrului Bacovia din Bacău. Pasiunea acestuia s-a născut în clasa a cincea, iar de atunci energia pe care o emană teatrul l-a atras de fiecare dată. Acesta ne-a vorbit despre ediția a douăzeci și opta a festivalului Monodrame și despre modul în care s-a desfășurat.

,,A fost interesant, o ediție plină de întâmplări la care nu mă așteptam. A fost destul de ciudată trecerea de la un festival online la unul fizic. A fost o mare bucurie faptul că ne-am putut desfășura în forma inițială a festivalului, putând comunica mai ușor, în mod direct. Am fost ajutat și susținut de echipa teatrului care a fost deschisă și implicată activ și căreia îi mulțumesc pentru tot efortul depus.’’

An de an, comunitatea băcăuană se dezvoltă și începe să participe la mai multe activități, iar domnul Eduard Burghelea și-a exprimat bucuria și consideră că teatrul trebuie să-și continue activitatea și să rămână cum a fost de-a lungul timpului, un pilon important în viața oricărei comunități.

NOI ORIZONTURI PENTRU TEATRUL BĂCĂUAN

După 2 ani în care s-a desfășurat online, Bacău Fest Monodrame revine de această dată cu un impact mult mai mare asupra comunității băcăuane, acest fapt fiind dovedit de sălile de teatru care au fost permanent pline cu audiența pasionată de arta spectacolului:

“Cred că această ediție a fost un succes deoarece comunitatea din Bacău s-a bucurat foarte mult de reluarea festivalului, iar dovada stă în numărul foarte mare de participanți în cadrul spectacolelor și al evenimentelor din festival.” (Eduard Burghelea)

Ne-au fost prezentate one-man și one-woman show-uri unice care au sensibilizat și amuzat publicul, poate chiar și juriul, care a fost format anul acesta din profesorul universitar Adrian Titieni, criticul de teatru Alina Epîngeac și câștigător al Galei Star acum 10 ani, Alex Bogdan.

Cu o serie de spectacole invitate remarcabile și personalități definitorii ale teatrului românesc, dar și din afară, această ediție duce publicul spre un alt nivel al artei, fiindu-i deschis un orizont vast și bucurându-se de o comunitate adolescentină pasionată de teatru. Drept dovadă, Bacăul este unul dintre singurele orașe din țară care dispune de patru trupe de teatru permanente, făcându-l un loc admirabil din punct de vedere cultural.

Festivalul de Monodrame continuă să reprezinte una dintre cele mai reușite tentative de a apropia publicul băcăuan de sfera teatrului și vasta lume a artei.  Într-o săptămâna plină de spectacole, a reușit să umple, după doua luni, golul rămas în urma I.D. Fest-ului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.