Categories
Blog

La jumătate de festival – scurtă trecere în revistă

Printre nenumărate stele, printre oameni noi de pe tărâmuri necunoscute, zburând pe avioane de hârtie, I.D. Fest a dat oficial startul ediției 24. După o seară de spectacol învaluită în praf de stele și o piesă găzduită de Teatrul Bacovia, plină de spiritul comic și tragic al artei teatrale, trupele au intrat în universul familiar al atelierelor de teatru, ghidați de mentorii lor. Totodată, cortina roșie de catifea primește într-o îmbrățișare caldă participanții, cu fiecare zi care trece strânsoarea devenind din ce în ce mai ușoară. Astfel, vă prezentăm primele 3 zile de festival. 

Atelierele de teatru

Când luna și stelele coboară, atelierele de teatru încep – timp de 3 zile toate trupele participante au fost puse în fața unor noi provocări. Am rugat mai mulți adolescenți din cele 11 trupe să ne dezvăluie câte ceva despre experiența lor la atelier. Participanții noștri au avut parte de o galaxie de activități din care au rămas cu amintiri incomparabile. 

Fiecare trainer a avut planuri diferite pentru trupa sa, dar toți au reușit să se ridice așteptărilor. Nicio trupă nu a plecat de la workshop-uri fără să fi făcut puțină mișcare, care dezvoltă atât abilitățile fizice, cât și cele ce țin de încrederea în sine. Mai apoi, au fost purtați de noul univers I.D. Fest către cercul senzorial, unde au luat o pauză pentru a explora energiile ce-i înconjoară. Ușor, ușor au părăsit acest teritoriu și au ajuns față în față cu arta improvizației pentru a-și exersa talentul actoricesc. 

La sfârșitul zilei, să nu uităm că într-un grup de oameni există foarte multe sentimente ce trebuie lăsate libere pentru a funcționa ca un singur suflet. Astfel, trainerii noștri termină sesiunea de workshop-uri cu inima deschisă către trupa lor și le oferă un moment de liniște pentru a se conecta între ei.

22 august – Spectacol Transparency și Teatrul Improbabil

După ore întregi de Ateliere, în care participanții noștri au reintrat în micul lor univers, lăsându-se cu totul sculptați în mâinile artiștilor deja formați, urmează să intrăm în teatru, unde totul îmbracă o altă însemnătate. Reflectoarele se aprind pentru prima dată când trupa Transparency Bacău intră în scenă cu piesa „Un cuplu ciudat”. 

Spectacolul reprezintă îmbinarea perfectă între haos și ordine, între prietenie și înstrăinare, între iubirea de sine și respectul purtat celor din jur. Este o atentă analiză a spiritului feminin și a sentimentelor contradictorii conturate adânc în sufletul personajelor, acestea aflându-se în miezul celor mai ciudate situații. Ele se confruntă cu aparenta dramă a problemelor ,,conjugale”, trecând repede de la disperare la relaxare, de la iubire la ură, de la singurătate la solidaritate. 

Din distribuția spectacolului fac parte: Mărian Bianca, Bîndac Teodora, Popa Alexia, Cionineag Caterina, Gîrbă Daria, Corladi Denisa, Paris Theodor și Racoviță David. 

De la comedia unui cuplu ciudat, cortinele se redeschid, dezvăluind scena îmbracată într-un albastru cosmic, reflectând decorul nocturn: o lună ce coboară peste micii noștri călători ce așteaptă începutul unei noi aventuri. Totul începe aici, acum, cu căștile pe urechi, așezați pe scenă. Spectacolul radiofonic al Teatrului Improbabil, susținut de Alexandru Ivănoiu, reprezintă începutul unui nou stil de abordare al sentimentului și emoției în România. Astfel, fiecare participant și-a ales propria scenetă radiofonică, iar magia a început. 

De la zâmbete și râs, până la melancolie și lacrimi, cu capul pe umărul celui de lângă tine, mână în mână și suflet conectat cu suflet, sala tăcută s-a metamorfozat într-un spațiu al celor mai profunde gânduri și idei. Nimeni nu urma să părăseasca sala la fel. 

23 august – Spectacol Nobody`s Groupe și Noaptea în teatru

Schimbați, cu totul noi, dar păstrându-ne spiritul ce ne-a definit dintotdeauna ca ființe unice, pornim spre o nouă zi în teatru. Când ceasul anunță ora 20:00, reflectoarele pornesc pentru ca trupa Nobody`s să își înceapă magia. 

Un spectacol ce pune sute de întrebări și te lasă contemplând la răspunsuri. Omul. Ce este omul? Cum ai defini omul? Este dificil să însumezi o viață în cuvinte, fiecare om având idealuri, principii și obiective diferite în viața sa personală. Totuși, când diferențele dintre aceste perspective devin o problemă? Cât de bine considerați că îi cunoașteți pe oamenii dragi vouă? Sunteți convinși că vă vor fi alături în situațiile nefavorabile? Urmăriți povestea drumului nou, a rădăcinilor, degradării, nebuniei, trecutului și începuturilor unui cuplu, prin prisma bătăliilor dintre iubire și materialism. 

Din distribuția spectacolului au făcut parte: Camelia-Cristiana Chicos, Elena Iacob, Victor-Florian Mecheci, Ştefan Nădejde Ştefana Derveş, Rareş Mihăilă, Daria Verman, Ruxandra Rotaru, Iulia-Bianca Cristea, Luca Ciceu, Emma Iona Gherganu, Bianca Munteanu. 

Finalul spectacolului nu a încheiat noaptea în teatru, căci ea abia începuse, gong-ul lui Ștefan Huluba bătând cu putere, răsunând o sală întreagă cu aplauze. Astfel, începe seara de improvizație alături de trupe și trainerii lor. Unindu-și forțele și ideile, fiecare trupă a prezentat un joc propriu de improvizație, desfășurat mai apoi de mentori. De la cântece compuse spontan, până la scene dramatice, romantice și comice, fiecare moment a fost mai special ca celălalt.

În final, se pare că Vlad Pânzaru și Tiberius Zavelea au atras cel mai mult ochii publicului, fiind “premiați” cu urale zgomotoase. Aceeași părere a fost primită și de la doamna Mihaela Sîrbu, dar mai ales de la Uber, câinele acesteia și cel mai respectat câine-dramaturg.

24 august – “Visul unei nopți de vară”

Încheiem prima jumătate a festivalului cu un spectacol de licență de la UNATC, ce ne conduce spre un cu totul alt univers: universul clasic al lui William Shakespeare. 

Într-o noapte din miezul verii, în piesa marelui dramaturg, patru tineri se aventurează într-o pădure unde se intersectează cu zânele conduse de Titania şi Oberon, un cuplu în a cărui ceartă va fi atras şi Fundulea, vedeta unui grup de actori amatori. În versiunea celor de la UNATC, misterioasa noapte se lasă nu în pădure, ci în hotelul Atena, unde Tezeu urmează a se căsători cu Hipolita. Dar când spiritele nopţii pun stăpânire pe acest spaţiu, DJ-ul Puck orchestrează o serie întreagă de încurcături.

Astfel, am trecut de prima jumătate a festivalului. Vă invităm în continuare în universul nostru, unde adevăratul concurs și cele mai intense experiențe abia încep. 

Articol redactat de Brătescu Ștefania, Popa Alessia și Ioana Verman

Leave a Reply

Your email address will not be published.