Un deceniu, 10 perspective

10 ani nu înseamnă doar un deceniu…înseamnă zeci de amintiri frumoase, zeci de experiențe noi, zeci de detalii semnificative pentru fiecare dintre noi!

Sfârșitul anului 2019…Ce ar fi să luam totul de la început?

2010- Anul șosetelor cu volănașe

2010: Anul care a dat start-ul unui nou deceniu, deceniul copilăriei generației noastre! Și-a început programul cu Jocurile Olimpice de Iarnă din Vancouver, Canada și a continuat cu inaugurarea clădirii Burj Kalifa din Dubai care a fost declarată cea mai înaltă construcție din lume (828 m.).
Marea noutatea a acelui an a fost apariția Iphone-ului 4 și a primului Ipad. De atunci a luat elan folosirea Facebook-ului, aplicație care a sporit interesul populației pentru tehnologie, pentru rețelele de socializare, dar a dus și la scăderea comunicării directe și a intereselor personale.
Înconjurați de amintiri entuziasmante și pe fundal ascultând hitul anului: „Tik tok” de Kesha sau confruntându-ne cu detalii adolescentine pe ritmurile melodiei “Baby” de Justin Bieber, pășeam pe podiumul modei cu haine “model militar”, șosete cu volănașe sau până la genunchi, purtate cu tocuri ori cu saboți. Moda anului 2010 a luat amploare, chiar dacă a fost marcată de moartea renumitului designer, Alexander McQueen.

2011

Cu înaintarea într-un nou deceniu, muzica se schimbă și artiștii își caută noul sunet care să corespundă erei în care au intrat. Adele a revoluționat muzica pop cu lansarea albumului “Adele 21” și, implicit, hit-ul “Someone like you” care a fostul numărul unu în toată lumea o pentru o perioadă îndelungată de timp. Tot în anul 2011 a apărut videoclipul faimoasei melodii “Over the rainbow” cântată de Israel Kamakawiwo’ole regăsită în filmul copilăriei noastre, “Vrăjitorul din Oz”.

2012…O apocalipsă?!

Și așa, într-o zi de duminică, începuse primul an bisect dintr-un deceniu care prevestea lucruri mărețe pentru omenire…și o apocalipsă la sfârșitul anului. 1 ianuarie a început cu sărbătorirea monedei euro, care împlinise un deceniu și încă o erupție a unuia dintre cei mai activi vulcani – Etna. Luna martie aduce cu ea publicarea unor documente secrete, păstrate în arhiva Vaticanului, reprezentând un pas important în cultura globală, iar pe 2 mai 2012, „Țipătul” lui Edward Munch, unul dintre cele mai cunoscute tablouri vreodată, fusese încredințat statului New York pentru doar 120 milioane de dolari. Luna decembrie aduce cu ea un record mondial cu privire la cea mai ascultată melodie pop – ,,Gangnam Style”, iar 21 decembrie 2012, o zi temută de toți pământenii, aducătoare de apocalipsa care va sfârși lumea… s-a încheiat.

2013

Anul 2013 a fost o pistă de lansare pentru diverse trenduri, videoclipuri virale și hituri mondiale. În plus, a fost și primul an în care oamenii au scăpat de panica apocalipsei, luna a 13-a neavând corespondent calendaristic. Fenomenul “Vine” devine foarte raspândit, ajungând să fie cotată drept aplicația anului, în timp ce Candy Crush Saga este cel mai popular joc de pe Facebook, având în medie 46 de milioane de utilizatori lunar. Nu putem uita nici momentele când ascultam “Thrift shop”, “Blurred lines” și “Get lucky” sau când făceam cu clasa Harlem Shake, care devine meme-ul anului, fiind o continuare a Gangnam Style-lului ca anvergură. Cele mai populare debuturi în materie de seriale Netflix le-au avut “Breaking Bad” Și “Orange Is the New Black.”, în timp ce filmele “Frozen”, “The Wolf of Wall Street”, “Fast & Furios 6” sau “Hunger Games 2” au avut încasări uriașe în cinematografe. Febra selfie-ului îi cuprinde pe internauții de toate vârstele, cuvântul fiind introdus în acel an, împreună cu “twerk”, în dicționarul Oxford.

2014

Anul 2014 a venit așteptat de o mare dorință de schimbare și de evoluție la nivel mondial al populației. Fie că vorbim de muzică sau politică, putem spune că acesta a marcat istoria prin implementarea termenului de noutate ca ceva total străin oamenilor.
Astfel, ianuarie 2014 debutează în forță, fiind luna în care Letonia adoptă euro ca monedă oficială de stat. În aceeași categorie de fapte mărețe se încadrează și decizia ONU de a recunoște apartenența Crimeei la Ucraina. Între timp, și în domeniul arterelor avem evenimente remarcabile. Consacratul film al lui Alfonso Cuaron, intitulat “12 ani de salvie” obține premiul Oscar pentru cel mai bun film cu vânzări în toată lumea și proiecții ce se desfășoară până în ziua de astăzi.
Dacă pășim în lumea muzicii cu siguranță toată lumea a auzit de nemțoaica Conchita Wurst, originară din Austria care a câștigat concursul Eurovision cu piesa “Rise like a Phoenix”, în timp ce România reprezentată de Paula Seling și Ovi s-a situat pe poziția a 12-a. Personal, categorizez anul 2014 ca anul absolut al maturizarii mele, anul formării unor prietenii ce se continuă “a la longue”.

2015

2015 reprezintă perioada care mi-a deschis ochii, oferindu-mi o multitudine de drumuri diferite. Nu știu dacă l-am ales pe cel mai benefic, dar nu aș schimba nicio decizie luată pe patcursul acestui an. Consider că atunci s-au produs cele mai multe schimbări din punct de vedere sentimental și intelectual pentru mine: mi-am descoperit majoritatea pasiunilor (pentru muzică, sport și cărți) și m-am dezvoltat foarte mult pe plan personal.
De asemenea, anul 2015 a fost desemnat Anul Internațional al Luminii și (din pură coincidență) Anul European pentru Dezvoltare. De asemenea, tot atunci se împlinesc 70 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz, iar din punct de vedere al reușitelor și inovațiilor, Beagle 2, o sonda britanică pierdută de 11 ani a fost gasită pe planeta Marte și s-au câștigat numeroase premii Nobel în: Medicină, Fizică, Literatură și Pace.

2016- Trump e la putere!

2016 a reprezentat un an al extremelor politice, și, uneori, chiar emoționale. Acesta a adus valuri de mișcări populiste peste state precedent liberale, culminând cu alegerea lui Donald J. Trump în Statele Unite ale Americii și cu votul majoritar în favoarea Brexitului în Marea Britanie, pe 23 Iunie. Faptele menționate au produs un șoc imens asupra lumii, unul peste care încă nu am trecut, aproape 4 ani mai târziu. Un plus al anului 2016 a fost imensul avans tehnologic, în privința realității virtuale sau augmentate, prin headset-uri VR și chiar aplicația Pokemon GO! Totuși, în acest an s-au stins multe vieți prețuite, multe persoane talentate care au influențat secolele XX și XXI, precum David Bowie, care a decedat după o lungă bătălie împotriva cancerului. Astfel, în 2016 am avut parte atât de tragedii, cât și de multe avansuri, acest an devenind pentru omenire un adevărat roller-coaster emoțional

2017

Se spune că anul 2017 a fost un an obișnuit al calendarului gregorian, care și-a pus amprenta asupra lumii într-o zi sfântă de duminică, însă pentru mine a însemnat mult mai mult de atât. În sufletul meu rămâne un an de o deosebită importanță, căci a reprezentat începutul lungului meu drum spre maturirate-în 2017, am reușit să las în urmă,cu delicatețe si, parcă cu teamă, primii mei pași pe această cale. Am legat prietenii strânse cu oameni minunați, mi-am făcut amintiri care vor rămâne pentru mult timp si am căpătat mai multă experiență.
Tot in 2017 au fost lansate melodii ce vor rămâne în istorie: Starboy de The Weeknd sau Shape of You de Ed Sheeran. Nu putem uita de colaborarea dintre Luis Fonsi si Daddy Yanke, Despacito , un ‘fenomen global’ , care este până în zilele noastre cea mai ascultată melodie din lume.
De asemenea,au fost realizate numeroase filme,atât pentru copii,cât si pentru adulți,care au devenit arhicunoscute într-o perioadă relativ scurtă: The Little Vampire, Olaf’s Frozen Adventure, Darkest Hour. Totuși,s-a remarcat capodopera lui Guillermo del Toro și a Vanessei Taylor,anume The Shape of Water (Forma Apei),care se încadrează în genurile dramă, fantezie întunecată și romantic. Acestui film i-au fost acordate 4 premii Oscar: Premiul Oscar pentru cel mai bun film, Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, Premiul Oscar pentru cel mai bun design de producție și, nu în ultimul rând, Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor.

2018- Anul în care clonăm maimuțe

2018, a fost în opinia multora, un an tumultuos, plin de întorsături de situație și trenduri care mai de care mai bizare: de la floss până și până la sprâncene din iarbă…a fost un an lung. În ianuarie 2018 au ajuns pe lume, primele maimuțe clonate în China- Zhong Zhong și Hua Hua, iar în martie au avut loc proteste în peste 900 de orașe din SUA, datorită mișcării “Black Lives Matter” . În iunie 2018 femeile din Arabia Saudită au primit dreptul de a șofa, iar la finalul anului, în noiembrie, s-au născut două gemene în China al căror ADN a fost modificat astfel încât să nu poată contracta gena HIV de la părinții lor, ambii fiind pozitivi.
2018 s-a distins nu numai prin desciperirile științifice, ci și ca fiind anul în care opinia tinerilor începe să conteze și să provoace schimbarea gândirii că “tinerii nu fac nimic”. Greta Thunberg a introdus proiectul Fridays for Future și a dat o voce problemei mediului, iar Boyan Slat a început să curețe oceanele lumii cu rapiditate.

2019- Un final fericit!

Ultimul an din “deceniul copilărie” pentru marea majoritate, a fost dinamic, totul a început sa accelereze puternic, n-a mai contat calitatea, ci cantitatea.
Ne grăbim să atingem perfecțiunea, însă tot ce reușim sa vedem în acest maraton suntem noi, ne privim unii pe alții cum râdem, plângem, țipăm, dansăm, stăm, orice. Și e frumos, a fost frumos. Însă, după un întreg deceniu, am reușit să destrămăm barierele, măștile?
Treizeci de ani de la revoluție, a apărut cel de-al unsprezecelea iPhone, am auzit de cutremurătorul incendiu din Amazon, Tik Tokul și Netflixul au luat amploare, ne ocupa marea majoritate a timpului, reascultam piese vechi din anii 2000 – acestea sunt puținele dintre evenimentele anului 2019 care au contribuit la formarea noastră, la felul nostru unic de a percepe tot ce ni se întâmplă. Și e frumos, a fost frumos.

Care e primul cuvânt care-ți trece prin cap când spui 2019?

Articol colectiv

Leave a Reply

Your email address will not be published.