24 Ianuarie – Elogiu și complimente

Cu toții știm că 24 ianuarie reprezintă Ziua Unirii Mici, o zi,care putem spune că este “de reculegere și meditație” ,totodată, în care noi, oamenii din ziua de astăzi, aducem anual un elogiu strămoșilor noștri,oferindu-le…ghiciți ce!.. Complimente,complimente,complimente! Cu toate acestea,nu trebuie să uităm că în această zi,să revenim din când în când la noi cei din prezent,deoarece se serbează și Ziua Complimentelor!

O SĂRBĂTOARE ZILNICĂ!

Din dorința de a celebra constant ceva sau de a avea un motiv care să ne justifice unele acțiuni creăm diverse ocazii, prilejuri de stimulare în masă. Însă, pe lângă cele inventate de noi, există momentele istorice, cu o însemnătate majoră, datorită schimbărilor produse în lume. Astfel că, pe 24 Ianuarie, este Ziua Complimentelor, care poate fi cu atâta ușurință sărbătorită de oricine, dar mai ales oricând. Însă, uneori avem nevoie să ni se aducă aminte să acordăm mai multă atenție, să observăm și ascultăm mai atent oamenii din jurul nostru, încercând să fim prezenți și sinceri atunci când interacționam. Un compliment în sine nu constă doar în vorbele admirative, ci și în starea de spirit produsă, este un detaliu care într-adevar face diferența, o apreciere gratuită, însă cu încărcătură afectivă extrem de benefică. În acest sens, oamenii de știință au dovedit faptul că considerația altora pentru munca noastră poate îmbunătăți performanța și ajută la consolidarea skillurilor unui novice.

SEPARAȚI,DAR ÎMPREUNĂ!

Dacă vom reuși să lăsăm invidia și să ne bucurăm sincer de meritul altora, tendința de a ne trage în jos unii pe alții va scădea considerabil, iar unitatea dintre noi se va îmbunătăți. Întrucât 24 Ianuarie este in primul rând despre Unire. Unirea românilor sub aceleași idealuri si istorie, care datorită acestui anscestral vis colectiv au reușit să se întregească, chiar dacă, separați, mereu au fost împreună. Însă, ideea de uniune și întrajutorare în masă nu ar trebui să aibă în spate neapărat obiceiuri, culturi sau o patrie comună. Cu toții suntem măcar simbolic uniți prin dorința de a excela, înflori ca societate și avansa cât mai eficient. Tendința de a progresa individual primează uneori în fața acționării ca un colectiv, atitudine indispensabilă lumii moderne. Contribuind la starea de spirit a cuiva sau ajutându-l să evolueze, e echivalent cu progresul propriu. Nu doar pentru că aparținem aceluiași întreg, dar și fiindcă schimbările majore implică multe minți și suflete dedicate. Ajutându-i pe semenii noștri să fac un pas înainte, contribuim la un bine comun. Societatea seamăna cu pușculița în care tot punem 10 bani, 50 de bani, nesemnificativ în aparență, dar în timp, atât cantitatea cât și valoarea crește, iar impactul va fi și mai evident după o investiție constantă în cei din jur, lipsită de interes personal, însă alimentată de dorința binele comun.

Elementul esențial care conduce la reușita oamenilor de pretutindeni, ale căror performanțe alcătuiesc un ”tot” ce îndreaptă această țară spre atingerea unui ideal, este încrederea de sine. Pentru a putea primi aprecierea cuvenită din partea celor din jur și complimentele ce ne înveselesc atât de mult, în primul rând trebuie să fim conștienți de valoarea noastră. Bazându-ne pe calitățile deținute , sau pe abilitățile ce sunt în curs de descoperire, fiecare om are nevoie de apreciere din partea sinelui. Imaginea pe care ne-o clădim și pe baza căreia vom primi apreciere și complimente din partea celorlalți ține complet de atitudinea pe care o avem. Așa că înainte de a analiza părerea altora despre noi și de a aștepta complimente din jur, să nu uităm că persoana noastră este cea care declanșează reacțiile din exterior și că acestea nu ar exista fără un interior bine clădit. Valorificarea acestei țări are la bază lucrurile benefice pe care le aduce fiecare, iar aceste lucruri ar trebui clădite pe baza muncii, dar și a încrederii față de sine. Complimentele din partea altor persoane ne aduc satisfacție, îndemnându-ne să ne apreciem realizarile, însa ele sunt doar probabile și nu apar când avem nevoie cel mai mult de ele. Complimentele pe care ni le adresăm noi înșine sunt cele ce ar trebui sa ne mobilizeze cu adevărat.

EXPRIMĂ -ȚI AFECȚIUNEA!

Citându-l pe Gary Chapman:

Prin complimente sau cuvinte de încurajare,iubirea se exprimă extrem de puternic!

Așadar..exprimă-ți dragostea și admirația față de strămoșii noștri,fără care nu am fi ajuns un întreg, dar nu uita de familie, prieteni sau chiar necunoscuți, la urma urmei, toți suntem oameni! Cateva cuvinte dulci,cum ar fi: “Ce frumoși sunt ochii tăi!’ , ‘Rochia ta nouă este superbă!” ,”Esti un prieten bun!” , “Te iubesc mult!” ar putea însemna cât o mulțime de cuvinte pentru toți oamenii. Suntem niște ființe trecătoare și sensibile,dar nu trebuie să uităm să trăim splendoarea momentelor mici, exemplul aferent acestui articol fiind această zi, 24 ianuarie.. O zi așa scurtă,dar în care se pot întâmpla așa de multe lucruri frumoase și de neuitat!…

Leave a Reply

Your email address will not be published.