Teatrul, arta empatiei – orizontul anului 2024

În spatele scenei teatrului din Bacău, timpul și spațiul se contopesc într-o simfonie a trăirilor lăuntrice, aducând în lumina reflectoarelor piese care pătrund adânc în esența condiției umane. Teatrul băcăuan a fost martorul unor interpretări remarcabile ce au trecut granițele convenționale ale artei scenice. Drumul până în acest moment a fost unul presărat cu obstacole și sacrificii, însă fiecare spectacol montat a fost ca o stea ce luminează calea spre autocunoaștere și reflecție.

O POVESTE SUPER FERICITĂ(DESPRE CUM E SĂ FI SUPER TRIST)

Care-i treaba cu depresia? 

 Sara Toma, o adolescentă plină de viață cu aspirații și visuri mari, este lovită din plin la frageda vârstă de 16 ani de o problemă des cunoscută nu doar în rândul tinerilor. Negarea este un prim obstacol pe care îl întâlnește, refugierea în anturajele amare ale tinereții conturează doar o simplă iluzie a faptului că totul va reveni la normal. 

 Luminile, mișcarea scenică și muzica live sunt elemente ce cresc autenticitatea spectacolului, inducând audienței un joc constant al sentimentelor de fericire, tristețe și problematica găsirii sinelui. A dat naștere și culoare regizorul Horia Suru: “Într-o societate în care fericirea pare a fi obiectivul suprem, povestea noastră explorează curajos și sincer aspecte mai puțin evidente ale existenței noastre (…)”

UZINA ARTIȘTILOR

Uzina artiștilor aduce o perspectivă captivantă asupra lumii teatrului și a culiselor sale, fiind orchestrat cu măiestrie de către Matei Lucaci Grunberg. Spectacolul pune în lumină magia teatrului în care repetițiile transformă scena într-o simfonie discordantă a mentalităților, creând o incursiune umoristică în universul actorilor, culiselor și al publicului.  Spectacolul promite să fie o comedie „ritmată” cu elemente tragice, invitând publicul să râdă, să se emoționeze și, dacă dorește, să plângă. Aici veți găsi un mic sneak-peek din cadrul piesei:)

ZĂPEZILE DE ALTĂDATĂ

„Zăpezile de altădată”, un text original de Dumitru Solomon, este interpretat într-un mod spectaculos de actorii de la Teatrul Municipal Bacovia. Piesa romantică are în centru povestea amoroasă dintre doi tineri – el, înflăcărat de pasiunea din inima sa, încearcă să curteze o fată, pe când ea doar caută iubirea sinceră. Declarațiile juvenile și banale revoltă inclusiv statuia din parc, care coboară de pe soclu pentru a le oferi o doză de realitate în lumea lor idilică. Trecerea timpului pune la încercare relația celor doi, probând teoria statuii. Piesa, în regia lui Marius Gîlea, dezvăluie o poveste despre viață, amorul adolescentin și iubirea longevivă.

DESPRE ȘOARECI ȘI OAMENI

În perioada Marii Crize Economice se prezintă povestea lui George, ipostaziat ca protectorul prietenului său și ca umbra ce veghează asupra acțiunilor regretabile ale acestuia și Lennie, care este înfățișat în postura vulnerabilă de care omul dă dovadă în existența sa și îl constrânge pe George  să sufere consecințele greșelilor sale. Piesa propune publicului o reflectare amănunțită a unor teme actuale, precum condiția umană, stările sociale, interesele financiare, prietenia, singurătatea, autodepășirea condiției, relațiile interumane. De asemenea, este ilustrată perspectiva asupra femeii de categoria masculină, aceasta fiind una degradantă. Spectacolul lărgește orizonturile publicului, determinându-l să înțeleagă complexitatea societății de ieri și de azi și să empatizeze cu protagoniștii și cu situațiile problematice cu care aceștia se confruntă în timpul căutării unei stabilități financiare.

ZEUL MĂCELULUI

„Zeul Măcelului”, regizat de Andreea Lucaci, prezintă o realitate pură care dezvăluie angoase, frustări, diferențe sociale și moduri de abordare a vieții cotidiene, pornită de la o banală ceartă între doi copii. Două perechi de părinți grijulii se întâlnesc în sufrageria apartamentului uneia dintre ele să discute civilizat despre incidentul petrecut la scoală între odraslele lor, incident în urma căruia unul dintre băieţi, Bruno, ajunge acasă cu doi dinți în minus drept pedeapsă pentru că a refuzat să-l accepte pe celălalt, pe Ferdinand, în gaşca sa. 

“CĂSĂTORIA”

Spectacolul „Căsătoria” propune un soi de umor bulevardier, care captivează spectatorii care apreciază lucrurile de acest fel. Piesa vorbește despre superficialitate, iubirea falsă și speranțe deșarte. În schimb, adaptarea propusă de regizor încearcă să accentueze mai excentric întâmplările din cadrul scenei, aducând în atenția publicului printr-un alt mod tema sugestivă pe care o abordează opera. Râsul îi servește acestei comedii drept armă cu care se opune manifestărilor grotești ale răului, care nu sunt regăsite în tragedii, ci mai degrabă, în absența elementelor tragice.

INSECTE

Insecte reprezintă o adaptare realizată de Alexandru Ivănoiu după Frații Čapek, tradusă în limba română de Tudor Mușatescu și Sanda Apostolescu. Piesa, sub direcția artistică a lui Mădălin Hîncu, explorează subtilitățile existenței și sensurile ascunse în vremuri de criză istorică. Spectacolul propune o călătorie fascinantă în lumea aparent inofensivă a insectelor, care reflectă situații și dileme din viața de zi cu zi a oamenilor. În această piesă, micile personaje devin metafore vii prin proiecția psihică asupra naturii lipsite de înzestrare spirituală, dezvăluind linia infimă dintre „neom” și individ.

Zbătându-se la limita dintre realitate și metaforă, piesele prezintă trăiri profunde care împing publicul la introspecție. Cu fiecare replică, teatrul a devenit oglinda în care se reflectă întrebările veșnice ale umanității, provocându-ne să contemplăm complexitatea propriei noastre ființe. Cu personaje atent sculptate, acestea devin un „avatar” al pasiunilor și problemelor umane. Prin teatru înțelegem artă, iar prin artă înțelegem sentimente. Teatrul este chiar arta oamenilor, a trăirilor și a lumii. Privind în sus, spre „cer” spectatorii sunt invitați să își lase gândurile să zboare până la norii de deasupra.

Articol redactat de Adjudeanu Amalia, Turcea Nayra, Filip Nicole, Prisecaru Teodora, Verman Ioana, Sandu Raluca, Tofănescu Ștefania, Scârlat Alexandru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.