Povești din culise: Victory of Art & treivirgulăpaișpe

În ultimele zile de I.D. FEST, ne întâlnim cu două trupe total distincte, dar al căror univers se leagă în acest an pe planeta festivalului: 3,14 Buzău, debutanți ai festivalului, și Victory of Art București. Prima trupă va juca pe 25 august, la ora 15:30, piesa „Brainstorm”, pe când cea de a doua se prezintă cu spectacolul „La vita e bella”, pe 27 august, la ora 16:30, ambele la Teatrul Municipal „Bacovia”. 

Victory of Art

Victory of Art este un proiect născut din dragoste – dragostea pentru teatru, artă, oameni. Fondat în anul 2012, au susținut deja peste 200 de spectacole, având de-a lungul anilor peste 1000 de studenți.

Au venit la I.D. Fest pentru a ne prezenta spectacolul „La vita e bella”, adaptare după filmul „La vita e bella” de Roberto Benigni. 

Guido Orefice, un evreu italian plin de candoare și energie se mută în orașul Arezzo cu scopul de a începe o nouă viață. Acolo se îndrăgostește de profesoara Dora, femeie cu care ajunge să trăiască o idilă palpitantă, plină de miracole și de sacrificii. Adaptare după filmul lui Roberto Benigni, „La Vita E Bella” în regia Julietei Georoiu și a lui Radu Solcanu, este despre puterea imaginației, despre opunerea față de nemiloasele realități din timpul celui de-al doilea Război Mondial, despre iubire, curaj, putere, joacă și bucurie.

Cu ocazia celei de a 24-a ediție I.D. Fest, membrii trupei Victory of Art își deschid sufletul față de noi, oferindu-ne informații direct din culise, departe de văzul spectatorilor.

I-am întrebat prima oară ce fel de ritual au înainte de a urca pe scenă, iar aceștia ne-au răspuns astfel:

„Clasicul cerc, iar apoi mergem la câte o persoană și ne luăm în brațe strâns. După acest proces, spunem toți: <<O să fie un spectacol bun, deoarece noi suntem buni>>, este un mod de manifestare pentru noi.

Cum filmul „La vita e bella” este o poveste dureroasă, eram curioși să aflăm ce i-a atras să joace o adaptare după acesta:

„Este o piesă tragică, iar noi trebuie să abordăm această temă într-un mod foarte pozitiv, chiar ușor copilăresc.”

Pentru că trupa Victory of Art este deja la a treia ediție de I.D. Fest, eram curioși să aflăm motivul pentru care se întorc an de an:

„La I.D. sunt foarte împăcat spiritual, este pur și simplu o stare de pace interioară supremă. În plus, absolut nimic nu este superficial – de la încălzire, la workshopuri…Teatrul Municipal Bacovia este o a doua casă pentru noi.”

Cum atelierele sunt aproape pe final, am dorit să știm care a fost experiența lor cu trainerii:

„Cu Antonia Scuțaru și Robert Onofrei avem o conexiune mai profundă, pentru că sunt mai apropiați de vârstă cu noi. Sunt niște oameni foarte flexibili și nu simțim că ar fi o relație profesor-elev între noi.”

Cum atelierele sunt o experiență unică pentru fiecare trupă, cei de la Victory of Art ne-au oferit o definiție universală:

„Fun, distractiv, puțin ciudat…Însă, din primele minute s-ar deschide față de cei din jur, ar lasă orice inhibiție deoparte, pentru că este aproape ca o joacă de copii.”

treivirgulăpaișpe

Alături de noi s-a aflat și trupa 3,14, din orașul Buzău, care a ales să abordeze cu piesa „Brainstorm” un subiect ce înseamnă o provocare și este greu de îndurat pentru un actor – viața adolescenților. Ei ne avertizează ca prognoza de astăzi urmează să fie „ploaie de lacrimi, soare cu dinți și o avalanșă de sentimente”. Piesa are regia și scenografia realizate de Dănuț Solcan, dar cu siguranță talentul acestora va fi cel ce ne alina in acest decor lacrimogen. 

„3,14” a luat viața în ultimii ani, când elevii de la Colegiul Național “B. P. Hașdeu” au reușit să strângă publicul a mai mult de 30 de săli de teatru, nu doar din Buzău, ci și din jurul țării.

Debutul lor palpitant la I.D. Fest ne-a făcut curioși. O trupă mică, dar cu o prezență impunătoare, trupa treivirgulăpaișpe (sau 3,14) ne-a împărtășit o parte dintre secretele lor din spatele cortinelor.

Numele trupei reprezintă o enigmă, pe care noi am fost nerăbdători să o descrifrăm, alături de povestea lor:

„Trupa noastră s-a fondat în 2016. Numele nu a fost ales la întâmplare. Zecimalele infinite și care nu se repetă arată autenticitatea noastră și dorința de nou.”

Fiind pentru prima dată la I.D. Fest, am vrut să aflăm ce așteptări au aceștia despre această ediție:

„Partea cea mai interesantă a unui festival este descoperirea, fie ea individuală sau de grup. Suntem foarte nerăbdători pentru atelierele și prieteniile pe care ni le vom face.”

Fiind o piesă despre adolescenți, jucată de adolescenți, nu putea sa lipsească curiozitatea de a afla ce le place actorilor cel mai mult la piesa lor:

„În timp ce unii apreciază tema piesei, adolescența cu toate aspectele ei, alții apreciază dansurile. Cert este că spectacolul nostru este un Roller coaster emoțional.”

Fiecare actor se conectează într-un fel aparte cu personajul pe care îl joacă, iar cei de la 3,14 au o poveste specială pentru cazul lor:

„Frumusețea spectacolului nostru este că personajele sunt inspirate chiar de noi și de poveștile noastre.”

Dorința de a afla mai multe ne-a inspirat să îi provocăm pe cei de la 3,14 să descrie experiența festivalului cuiva care nu a participat niciodată:

„Pregătiți-vă de fun peste fun și extra fun. Ne-am simțit atât de bine primiți încă din momentul când am ajuns la gară. E o experiență plină de magie la care vom reveni 100%.”

Două dintre trupele ajunse pe planeta noastră ne-au împărtășit tainele și riturile tărâmului lor, dar și primele impresii despre I.D. Fest 24. Iar cum racheta festivalului tocmai ce a aterizat, iar emoțiile devin din ce în ce mai puternice, participanții sunt nerăbdători pentru a afla continuarea poveștii festivalului.

Articol redactat de Adjudeanu Amalia și Gheorghiță Ana Maria.

Leave a Reply

Your email address will not be published.