O lume în alb și negru

Geneză, Adam și Eva, Homo sapiens, Big Bang. Concepte și teorii care descriu originile umanității, și totuși, începutul a fost unul singur. Și chiar dacă controversa creație-evoluție rămâne la credințele, principiile și valorile fiecărui om, un lucru a fost sigur de la bun început. Binele și răul. Rai și Iad, îngeri și demoni, lumină și întuneric dar, până la urmă, ce este bine și ce este rău?

Origini

La început, binele și răul erau două noțiuni bine conturate, cărora toată lumea le cunoștea însemnătatea. Dacă făceai bine, ajungeai în Rai sau atingeai o stare de împlinire spirituală, iar dacă făceai rău, sufletul îți putrezea în focurile adânci ale Iadului. Indiferent de credința sau convingerile avute, exista răsplată, dar și consecință pentru fiecare faptă. Cu timpul, însă, ideea de bine și rău s-a dezvoltat, iar cele două valori principale pe care și-au pus bazele oamenii sunt acum văzute ca două forțe complementare, fără de care nimic nu ar mai avea sens.

Simbolism cotidian

Cu toate acestea, oamenii încă nu știau cum să deosebească binele de rău, considerându-le două aspecte abstracte, așa că le-au atribuit unor simboluri care le reprezintă și în ziua de astăzi. Astfel, cu ajutorul albului, era ilustrată puritatea, inocența, speranța, iar negrul întruchipa întunericul, noaptea și suferința. În ciuda acestui fapt, de la întruchiparea dualității umane, albul și negrul au ajuns să capete noi semnificații.

Așadar, în cultura egipteană, negrul nu mai însemna moarte, ci renaștere și eternitate, fiind culoarea zeilor Anubis, călăuza morților pe lumea cealaltă, și Min, ocrotitorul genezei. Totuși, albul a continuat să-și păstreze sacralitatea, fiind asimilat credinței și castității.

De asemenea, cele două culori contradictorii își găsesc rădăcinile într-unul din cele mai vechi semne ale acestui dualism – Yin și Yang. Totuși, cea mai importantă diferență între Yin Yang și celelalte simboluri este faptul că înseamnă mult mai mult decât simplul concept de bine și rău. Deși este o marcă tradițională religioasă, Yin Yang are inclusiv origini filosofice și metafizice, implicând o serie de concepte fundamentale mai complexe decât binele și răul. Cuplul de forțe antitetice sugerează impactul lor asupra lumii în care trăim, determinând astfel și principiul cauză-efect pe care sunt construite binele și răul.

https://tinyurl.com/y47tacoz

Bine sau rău?

Desigur, dorința pe care o are fiecare este aceea de a face bine în viață, deși răul se găsește peste tot, sub diferite forme. Însă răul, de cele mai multe ori, este voluntar, astfel intrând în joc rațiunea – un principiu important care stă la baza echilibrului dintre bine și rău, sau cel mai însemnat dar cu care a fost înzestrat ființa umană, întrucât se manifestă într-un mod diferit la fiecare persoană. Având rațiune și folosind-o, omul este capabil de a lua decizii pentru a echilibra balanța în favoarea binelui.

https://tinyurl.com/yy2g2kvw

În mod cert, răul este absența binelui, însă cum s-ar desfășura viața fără bine sau rău? Fie că se bazează pe valori morale, pe credință, sau face parte din natura sa, orice om vrea să facă bine, dar, cu toate acestea, în lumea de astăzi, răul este inevitabil. Astfel, depinde de conștiința fiecăruia să echilibreze balanța, să își folosească rațiunea și să contribuie la o lume mai bună în alb și negru, căci bine fără rău nu va putea exista vreodată.

Articol scris de Aida Akil

Leave a Reply

Your email address will not be published.