O altfel de prezență- interviu cu trupa Mircea Albulescu

…haos, diversitate, energie, prietenie, dramă, toleranță, acestea sunt ingredientele ce alcătuiesc trupa „Mircea Albulescu”. „E ca și cum ai mânca un iaurt și imediat după aceea pui lingurița la gunoi și iaurtul în chiuvetă”, așa cum a descris-o David Luncă, fost membru.

În orășelul în care li s-a spus că nu plouă niciodată, I.D Festerii au fost întâmpinați de o furtună care a domolit vibe-ul trupei, însă doar pentru câteva momente. Fiind prima trupă care a făcut cunoștiință cu noul concept de festival călător, Albuleștii ne-au copleșit prin diversele personalități pe care le-au prezentat încă de la primul workshop.

În cele cinci zile de activități la care am asistat și prin care ne-am dezvoltat, trecând de la șuete la problemele existențiale ale unui adolescent, am reușit să discutăm cu câțiva dintre membrii trupei.

Pentru persoanele care nu sunt familiarizate cu lumea teatrului, participanții vin cu o serie de sfaturi care răspund celor mai întâlnite întrebări ale amatorilor din domeniu. Cei care doresc să facă parte dintr-o trupă de teatru ar trebui „să vină predispuși în a se cunoaște, în a descoperi multe lucruri impresionante despre ei și despre ceilalți; să primească cu brațele deschise tot ce va urma să se întâmple”- Alessia Mansia, membra activă. „Dacă o să intri într-o trupă de teatru în liceu, o să ai parte de amintiri frumoase.”- Bianca Botoacă.

INFLUENȚA TEATRULUI ASUPRA TINERILOR

Intrând într-un cerc vicios impreună cu persoane inițial necunoscute, dar care mai apoi au devenit părți ale aceluiași întreg, rotindu-se în aceeași atmosferă a pasiunilor, i-a determinat pe membrii trupei Mircea Albulescu să-și înfrunte temerile și să pășească pe teritoriu străin: „A fost primul lucru din viața mea care mi-a trezit cu adevărat o pasiune, primul lucru care m-a făcut să fiu cu adevărat responsabilă, cu adevărat prezentă. Cred că înainte de teatru lăsam viața să treacă pe lângă mine fără să-mi dau vreun interes, însă acum consider că am învățat să trăiesc momentul”, așa cum ne destăinuie Rebecca Pavel.

De asemenea, Daniel Stănciucu, oldie în trupa Mircea Albulescu spune despre teatru că: „Mi-a dat o putere de a evolua, pentru că sunt sigur că și in 20 de ani, când voi fi la repetiții la teatru mereu voi avea ceva nou de învățat”.

SPONTANEITATEA, DE ADĂUGAT ÎN REȚETA PRIETENIEI!

După câteva zile petrecute alături de membrii trupei am observat că unul dintre ingredientele spre rețeta succesului este spontaneitatea. Deși vorbeam mai sus de o varietate de personalități, am putut observa capacitatea lor comună de a surprinde: de la o frază ciudată la o imbrăcăminte neașteptată. Toate acestea erau primite cu brațele deschise, formând un model al unui grup unit prin împărtășirea simțirilor asemănătoare.

DESPRE WORKSHOP-URI ȘI EXPERIENȚA I.D. FEST

Completând replica „pe vremea mea…”, David Luncă dă cărțile pe față spunând că: „ar fi puțin cam clișeic să zic că pe vremea mea chiar plecam din oraș pentru a pleca la festivaluri…Era o altă energie, ne adunam toate trupele din toată țara, era o altă conexiune”.

Daniel Stănciucu, fost membru al trupei, reușind să compare ediția aceasta cu cele trecute ne mărturisește „vă spun clar că nu mă așteptam, aveam un orizont mult mai mic. Foarte frumos…Este un loc care se naște o dată pe an, în care vin oameni extrem de diferiți, cu niște spectacole  și vieți foarte frumoase, este o încărcătură sentimentală uriașă. Acolo la Karpen unde s-a ținut anul trecut, la orice oră ai fi ieșit din camera ta simțeai că parcă intri pe ușa unui portal. Într-un fel e overwhelming, puțin obositor, dar pe de altă parte ai atât de multe de învățat, e un potențial așa de mare de evoluție. ID Fest face chestia asta foarte bine, știe cum să aducă oamenii împreună.” Dimpotrivă, Bianca Botoacă consideră că aceasta ediție „este o comoditate faptul că suntem la noi acasă, dar interesantă abordare în ceea ce privește organizarea festivalului.”

În ciuda situației actuale, trupa Mircea Albulescu a însemnat familiaritatea și prezența de care nu știam ca avem nevoie. Lipsită de griji, dar atentă la detaliile micilor momente, aceasta a reușit să ne delecteze cu 5 zile care ne-au condus memorabil spre ieșirea unui sfârșit de vară atât de creativ și de plăcut.

Articol scris de Mara Bălăiță și Andreea Anchidin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.