În mijlocul tărâmului teatral, s-au adunat trupele în festival…

Au fost odată ca niciodată, pe tărâmul teatral, cele 14 trupe din festival… Cortinele s-au tras pentru a primi pe scenă tinerele talente din întreaga țară, ce au adus cu ele, nu doar decorul și costumele, dar și pasiunea pentru artă și teatru. În cele 12 zile de basm, aceștia s-au remarcat prin unicitatea lor și s-au unit prin simțul și puterea de manifestare artistică, într-o nouă ediție de I.D. Fest.

In The Spot

Trupa In The Spot deschide zilele de teatru ale festivalului, prezentând pe scena Teatrului Bacovia spectacolul „Țara Lui Gufi” în regia lui Vlad Costandache. Decorul acestora ne transpune direct în țara orbilor, locul în care va avea loc întreaga acțiune, condusă de Gufi, personajul principal.

Acesta impune peste regatul său orbirea ca fenomen natural și normal, interzicând astfel și perceperea culorilor, acoperind picturile pline de culori vibrante ale regatului, în culori neutre și palide. Participanții reușesc cu brio să ne transmită ideea acestei parabole: orbirea în sens metaforic, reprezentând regimul de dictatură din zilele noastre, interpretarea lui Lulu reușind să aducă adevărul peste regat, seninătatea și voioșia în mijlocul publicului.

Victory of Art

Cei de la Victory of Art continuă seria de spectacole a primei jumătăți de festival, aducând în fața publicului băcăuan „Încercările lui Robin Hood” De Will Averil, piesă regizată de Julieta Georoiu și Alexandru Ivănoiu.

Povestea acestora se bazează pe prezentarea întâmplărilor lui Robin Hood în fața regelui, aducându-se, astfel, în fața acestuia trei variante diferite ale protagonistului. Chitara și surdo-ul din colțul scenei au reprezentat muzica de fundal a spectacolului, creându-se o altfel de conexiune între public și actor.

Heavenly Hell

Trupa Heavenly Hell ne oferă în această ediție misterul unei crime fără făptaș. “Portretul Familiei Bonavich”, regizat de Voicu Dumitraș, a reușit să pună întreaga sală pe gânduri. În atmosfera sumbră și întunecată a morții lui Albert Bonavich, un detectiv este în căutarea adevărului ce va schimba dinamica întregii familii.

Cine ar fi putut face așa ceva? Și care au fost motivele? Acestea sunt întrebări puse nu de detectiv, ci de Coraline Adams, cumnata lui Albert. Liniștea a pătruns scena atunci când aceasta și-a dat seama de cele întâmplate, dar chiar atunci, Maximilian Bonavich marturisește că și-a ucis propriul frate din gelozie.  Dar oare așa a fost?

Drama Club

Pe baza poveștii unui oraș, “Revizorul”, scris de N.V. Gogol și cu regia Mirelei Nistor, cuprinde povestea unui simplu revizor ce vine cu scopul de a inspecta orașul și de a investiga societatea coruptă ce o populează. Încercările funcționarilor de a-și ascunde acțiunile imorale creaază o dramă, dar mai ales o comedie despre abuzul de putere și societate.  

Prin costumele sugestive pregătite pentru înțelegerea cât mai ușoară a rolurilor, participanții trupei DramaClub au surprins publicul. Cu o răsturnare a spectacolului, revizorul s-a dovedit a fi o personalitate mai complexă decât imaginea conturată în ochii celor din jurul său.

*Revizor – persoană care revizuiește, care controlează, verifică

AICI

„Dawn Way”, o parabolă tragi-comică adaptată de Tiberiu Roșu, în care tinerii actori ai trupei Aici Constanța ne-au oferit lecția observării emoțiilor prin care trecem când suntem prinși între compasiune și indiferență, între lumină și întuneric… un pact dintre Diavol și Dumnezeu.

După pariul făcut de aceștia, doi îngeri cad victime unor accidente auto. Între tragic și absurd, își face apariția și umorul, sub muzica live interpretată de aceiași tineri din trupa „Aici”.

Transparency

Trupa “Transparency” a jucat o adaptare a spectacolului “Deșteptarea primăverii”, scris de Frank Wedekind, a cărui semnificație a uimit publicul.

Având scenografia lui Ingrid Tinu, a fost creat un decor potrivit cu ambientul de adolescență pe care piesa se bazează. Punând pe prim-plan perioada copilăriei, cu riscuri și peripeții, “Transparancy” reușește să creeze nu doar o piesă de teatru, ci și o poveste cu un mesaj pentru spectatori.

Brightside

Brightside Drama a pus în scenă pentru această ediție a festivalului spectacolul „Don Juan”, scris de Moliere și regizat de Ioana-Emilia Luculescu.

Personajul principal, însuși nobilul Don Juan, este mereu în căutarea unei noi iubiri și gata să o lase pe cea actuală în trecut. Alături de acesta, servitorul său Salganel și multe alte personaje, audiența a intrat în atmosfera teatrului din secolul XVII, printr-o comedie despre societate și ambițiile de nepătruns ale lui Don Juan.

Acting up

Actorii talentați din Acting Up au ales să joace „Tumult”, o piesă scrisă după textele lui William Shakespeare și regizată de George Lepădatu, împreună cu Diana Mănăilă. Aceștia au reușit să ne prezinte un tumult de personaje și să ne plimbe prin numeroase povești doar în câteva clipe. De la personaje precum Romeo și Julieta, la Othello și Lady Capulet, tinerii artiști ne-au purtat prin universul poveștilor lui Shakespeare cu intenția de a readuce clasicele în lumea teatrului.

Brainstorming

Trupa Brainstorming București și-a început spectacolul într-o atmosferă unică, cu o sală cufundată în întuneric, fragmente de lumină reflectându-se în cortina albă, printr-un joc de umbre și iluzii. Adaptarea poveștii „Coraline”, scrisă de Neil Gaiman a surprins subiectivitatea realității, un loc unde nu știi niciodată dacă deschizând o ușă, poți da de o lume paralelă.

Dorința lui Coraline de descoperire și curiozitatea au condus-o spre un tunel la capătul căruia se află o lume mai bună.

Ambientul sinistru din sala de teatru, ce s-a creat prin finalul neașteptat, a lăsat publicul reflectând la o ultimă lecție: să avem grijă ce ne dorim și ce suntem dispuși să dăm la schimb!

Atelierul de teatru

Atelierul de Teatru ne-a arătat că soarta îți poate juca feste prin piesa „Leonce și Lena”, scrisă de Georg Büchner. Spectacolul coordonat de Lenuș Moraru și Gelu Rîșca a spus povestea neașteptată de dragoste dintre prințul Leonce din regatul Popo și prințesa Lena, din regatul Pipi.

Totul pornește de la căsătoria aranjată și nedorită dintre cei doi. Cine ar fi crezut că s-ar putea îndrăgosti cu adevărat? Piesa ne-a lăsat reflectând la puterea destinului și la inevitabilul câștig al iubirii, un mod excelent de a da startul unei noi zile de festival la Teatrul Bacovia.

Amprente

Amprente a pus în scenă piesa de teatru „Zbor”- o adaptare după „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey. Piesa spune povestea unui prizonier, Mc. Murphy, care pentru a putea scăpa de munca de

închisoare se preface nebun, astfel fiind mutat într-o secție specială pentru oameni instabili mintal.

Acesta descoperă însă, că viața într-un astfel de mediu te privează de o altfel de libertate decât închisoarea. Face cunoștință cu singurătatea, tăcerea, lipsa afecțiunii, cu oameni dezrădăcinați de propriul lor conștient și inconștient, dar uniți de forța lipsurilor ce-i sfâșie. O poveste despre rebeliune versus conformism, pragul dintre a exista și a trăi, despre locul dintre viață și moarte în care totul are în sfârșit un sens. Scenariul este un adevărat zbor spre o lume pe care nu mulți o cunoaștem, făuritoare a unei reflecții interioare.  

A.C.T.

În ediția de anul acesta a festivalului, liceenii din A.C.T Bacău au pus în scenă piesa “Fată de măritat” de Dumitru Solomon, un spectacol în care comedia și romanța se află într-un balans perfect. Prințesa Astenilia, fiica regelui Abuliu, nu acceptă sub nicio formă să se căsătorească cu pretendentul ales de tatăl său ,,Mai bine mă fac zâna lacului!”.

Prințul nostru nu se lasă bătut totuși, iar împreună cu nebunul său pune la cale un plan ce va face prințesa să îi ofere 100 de sărutări. O comedie despre iubire pură și nonconformism, în care dulcea naivitate întâlnește maturitatea, la pragul dintre voință și dragoste. Trupa A.C.T.  a creat o atmosferă plină de râsete și aplauze neîncetate, prin muzică, dans și un basm așa cum nu a mai fost spus.

Mircea Albulescu

Pe scena teatrului Bacovia, trupa „Mircea Albulescu” a încântat publicul cu o piesă ce a stârnit curiozități și dileme. Spectacolul „Improvizație la Alma”, scris de Eugen Ionesco, în regia lui Tudor Licu, este o „critică a criticilor”, o reprezentare a societății ce corupe simțul artistic și învăluie mintea umană într-o transă de nepătruns.

Având în centru povestea unui dramaturg, piesa de teatru jucată de tinerii actori s-a încheiat cu un moment muzical, prin care cu toții ne-am pus o ultimă întrebare „Ce a vrut să zică autorul?”.

4teen

Trupa 4teen din București urcă pe scenă pentru a doua oară în cadrul I.D. Fest cu spectacolul „Clona”, regizat de Liviu Chițu. Piesa de teatru, prin care tinerii artiști au închis festivalul, a fost adaptată după, stil Commedia dell’arte, surprinzându-ne prin noutatea și unicitatea pe care a adus-o.

Comedia a transpus audiența în cele mai vechi timpuri ale teatrului, cu măști, costume, muzică și atmosfera demnă de un ultim spectacol ca în povești.

În ediția 23 clipe de neuitat au fost trăite, aplauzele au răsunat în sală, iar noi povești au fost create. Și-am încălecat pe un mărăcine, să m-asculte orișicine…Căci basmul I.D. Fest va continua cu un nou capitol, din care chiar tu poți face parte!

Leave a Reply

Your email address will not be published.