În lumina reflectoarelor-interviu cu trupa InTheSpot Bacău

Trupa InTheSpot Bacău iese în evidență încă de la începutul începuturilor, luând naștere pe 15 ianuarie 2007, chiar de ziua marelui poet român, Mihai Eminescu. Ideea pe baza căreia s-a înființat aparține unor adolescenți care și-au propus să se reinventeze și să facă o schimbare. De atunci, aceasta s-a dezvoltat, însă, în ciuda acestui fapt, membrii noi păstrează  „spiritul vechi”: prietenii strânse și energie, astfel formându-se amintirile ce vor dăinui. De asemenea, talentul și ambiția curg prin venele membrilor, acest fapt dovedindu-se prin efortul depus de dimineața până seara în zilele dinaintea spectacolelor, cât și prin impactul puternic pe care aceștia îl au asupra publicului.

  Renașterea trupei după pandemie

       I.D. Fest-ul poate fi comparat cu o mare de amintiri: melodii fredonate, nopți nedormite, glume de tot felul. Aceste lucruri rămân, fără doar și poate, întipărite în mințile și sufletele tuturor celor care au ocazia să participe la un astfel de eveniment. Totuși, pandemia și-a făcut simțită prezența în mod subit pe toate planurile, mai ales în lumea teatrului. Chiar și în cazul trupei InTheSpot, nedesfășurarea ședințelor, repetițiilor și întâlnirilor cu trupa au avut ca rezultat distanțarea membrilor. Cu toate acestea, atât membrii trupei, cât și restul dintre noi am reușit să trecem prin acestă perioadă mai grea, preferând distanțarea pentru o vreme ca mai apoi lucrurile să intre pe făgașul normal și să revenim treptat la stilul normal. Așadar, după luni de așteptare, luni în care timpul fie stătea în loc, fie trecea repede, s-a făcut marele anunț: I.D. Fest se va desfășura și anul acesta, având în vedere, bineînțeles, condițiile de siguranță. Însă, din spusele lui Ingrid Teodor, membră activă și coordonatoare a trupei InTheSpot, mai bine diferit față de anii precedenți decât deloc: „Chit că a fost puțin diferit, prin intermediul ediției de anul acesta s-a creat o conexiune mult mai profundă între membrii trupei. Sunt sigură de acest lucru, mai ales că am trecut prin perioada pandemiei, când nu eram o trupă tocmai închegată. Workshop-urile ne-au ajutat să ne descoperim și să ne întelegem mai bine unul pe celălalt, fapt care ne-a unit și mai mult.”.

    Din cele menționate anterior, festivalul de teatru I.D Fest se bazează, într-adevăr, pe legăturile și prieteniile care se formează între participanți, însă acesta are de asemenea în vedere dezvoltarea personală a tinerilor, prezentând, prin diversitatea workshop-urilor, echilibrul perfect dintre distracție și muncă: “Am învățat multe lucruri noi și chiar m-au încântat workshop-urile, a fost foarte interesant. Prin intermediul acestora, am învățat mijloace cu ajutorul cărora am reușit să mă îmbunătățesc atât ca actor, cât și ca persoană. Chiar simt că am evoluat. Toți am evoluat. Trupa a evoluat.” , afirmă Irofte Denisa, membră activă. I-am oferit cuvântul și lui Constandache Vlad, de asemenea membru activ: “În ciuda condițiilor de siguranță, totul a decurs foarte bine. Mi-a placut mult diversitatea workshop-urilor. La sfârșitul festivalului am constatat că eram atât de uniți, încât reușeam să ne înțelegem din priviri. Asta înseamnă că, într-adevăr, ne-am dezvoltat atât ca trupă, cât și personal.”.   Membrii trupei InTheSpot s-au simțit atât de bine, încât puteam asimila energia pozitivă din aer. În momentul când i-am întrebat care este motivul datorită căruia ar reveni anul viitor, parcă au tresărit. Puteam vedea expresiile de pe fețele lor, care mă întrebau “Deja s-a terminat?”. În ciuda acestui fapt, am primit un feedback foarte bun: “E simplu. Pur și simplu îmi place mult festivalul. E al nostru, e în Bacău, e ce trebuie!” , a afirmat Rojniță Otilia, membră activă. Glumețul trupei, Radu Ulinici nu s-a lăsat mai prejos, exprimându-și admirația față de trainerii trupei, Eduard Burghelea și Mircea Băluță: “Mi-a plăcut mult această ediție I.D Fest. Voi reveni cu siguranță dacă vor fi prezenți trainerii de anul acesta. Dacă nu… să spunem că aproape sigur!”.

    În opinia mea, trupa InTheSpot are acel ceva aparte… exact ca Fest-ul de anul acesta: este puțin diferită, prezintă diversitate și indiferent de circumstanțe, membrii vor da tot ce au mai bun, astfel reușind să o facă din ce în ce mai vestită. De asemenea, consider că impactul festivalului de anul acesta asupra trupei a dus la renașterea acesteia după criza pandemică. Exact ca un curcubeu după ploaie, membrii au reușit să iasă în evidență și strălucesc din ce în ce mai puternic, atât prin carisma și șarmul individual, cât și ca unitate, oferind viață unui lucru frumos, fie acela într-adevăr un curcubeu, un grup de prieteni sau o adevărată familie…

Eduard Burghelea & Mircea Băluță – legătura traineri-trupă; efectele virusului asupra workshop-urilor

Actori și absolvenți ai U.N.A.T.C. București, atât Eduard Burghelea, cât și Mircea Băluță s-au aflat în poziția de trainer anul acesta, fiind repartizați trupei InTheSpot Bacău. Datorită prieteniei foarte strânse dintre aceștia, au reușit într-adevăr să patrundă în sufletele membrilor: “Trainerii sunt absolut minunați. Au știut de la început cum să ne abordeze, cum să comunice cu noi și ce workshop-uri să facă.”, afirmă coordonatoarea Teodor Ingrid în numele trupei. Deoarece se completează reciproc, aceștia au fost descriși de către membri drept “cei doi tătici”: unul puțin mai copilăros decât celălalt, dar la fel de interesați în cunoașterea tinerilor. Din spusele sale, Eduard Burghelea a părut foarte impresionat de varietatea personalităților din trupă: “Există două tipuri predominante de personalități: unii oameni se bazează pe instinct, iar ceilalalți sunt raționali. E foarte bine că diversitatea există în trupă. Până la urmă, o pâine poate fi mâncată din ambele colțuri și este la fel de bună.”. Personalitațile și energia lor îmi amintesc de adolescența mea. În urma acestor 5 zile, simt de parcă am renăscut.” , mărturisește nostalgic Mircea Băluță.


Totuși, din cauza factorilor de siguranță împotriva COVID-19, atât trainerii, cât și adolescenți au întâmpinat dificultăți în ceea ce privește desfășurarea workshop-urilor. Mircea Băluță și-a exprimat părerea, explicând că dificultățile au fost în principiu la nivel tehnic: “Când făceam încălzirea de dimineață, purtarea măștii interfera cu acțiunea pe care trebuia să o desfășurăm. Distanțarea socială a fost mai mult sau mai puțin o problemă: pe de-o parte reprezenta o provocare deoarece conexiunea dintre noi trebuia să fie stabilită fiind distanțați, pe de altă parte, unele workshop-uri nu le-am putut desfășura în modul în care ne-am fi dorit.”. Cu toate acestea, opinia lui Eduard Burghelea a fost una diferită: “Consider că dacă noi, ca echipă, dăm dovada de ambiție și dorință de joc ne putem descurca, indiferent de situație.”.
    În ciuda micilor dificultăți, atât trainerii, cât și membrii trupei s-au adaptat situației curente și au trecut cu brio de provoacarea pe care a reprezentat-o ediția de anul acesta. În cazul celor 2 actori, experiența acumulată de-a lungul timpului și-a făcut simțită prezența, însă în cazul trupei, nu vom afla niciodată tehnica secretă. Până la urmă, “ce-i în trupă, rămâne în trupă.”.

    Citându-l pe liderul religios si yoghin-ul Sadhguru, “Când calamitățile vin în viața noastră, sunt multe moduri în care le putem face față. Așa că haideți să facem față acestei amenințări cu grație.”. Așadar, în ciuda Coronavirusului, putem adăuga pe listă încă o ediție a festivalului de teatru I.D Fest care s-a desfășurat cu succes, atât pentru traineri, cât și pentru participanți.

Articol scris de Mara Zaharia.


Leave a Reply

Your email address will not be published.