Femei în literatura universală

Adesea, în mediul educațional, primul contact cu literatura se realizează prin intermediul unor faimoase nume, precum Oscar Wilde, Mihai Eminescu sau George Orwell. Deși influența lor în lumea literară nu poate fi contrazisă, rareori ne este prezentată o operă literară dintr-o perspectivă feminină. Veronica Micle, Elena Ferrante și Jane Austen sunt doar câteva autoare care au suportat consecințele unei lumi dominate de perspectiva masculină.

De la soțiile complet devotate partenerilor, ce au stat în spatele succeselor unora dintre cei mai faimoși poeți, până la femei care au avut curajul să își exprime public opiniile despre egalitate sau subiecte tabu, aceastea au influențat cursul literaturii, în pofida obstacolelor sistematice ale societății.

Veronica Micle

Veronica Micle portret

Veronica Micle a publicat poezii, nuvele și traduceri. Este adesea asociată cu Mihai Eminescu, fiind cunoscută publicului larg datorită relației cu acesta. A debutat în anul 1872, sub pseudonimul Corina, cu două lucrări în proză:

  • Rendez-vous
  • Plimbarea de mai în Iași.

O mare parte din poeziile sale au fost publicate în Convorbiri literare, iar în 1887 aceasta lansează un volum de poezii originale și prelucrări.

Știai că…Unele scrieri ale Veronicăi nu au fost publicate în revistele Junimii din pricina unei vechi ranchiuni pe care Titu Maiorescu i-o purta? De la descoperirea fără intenție a aventurii acestuia cu guvernanta de la Școala Centrală, pe când Veronica era clasa a V-a la liceu, până la căsătoria cu adversarul său, Titu Maiorescu a urât-o și mai mult când aceasta s-a apropiat de membrii din Junimea.

Jane Austen

"Pride and Prejudice" printre trandafiri roșii ofiliți
Sursă foto: Elaine Howlin pe Unsplash

Jane Austen a fost o romancieră engleză din perioada pre-victoriană, care, datorită viziunii sale aparte asupra condiției femeii și relațiilor interumane, a devenit una dintre cele mai notabile scriitoare a epocii sale. Totuși, ea nu a fost foarte agreată în timp ce trăia, ci și-a cunoscut succesul după moarte. „Mândrie și prejudecată”, „Emma” și „Rațiune și simțire” sunt doar câteva titluri celebre ale scriitoarei.

Alte opere ale scriitoarei:

  • Persuasiune (1817)
  • Parcul Mansfield (1814)

Știai că… Jane Austen a început să scrie de la vârsta de 12 ani, încât dorea să își binedispună familia? Ulterior, de la amuzament la probleme serioase, a abordat tematica egalității între sexe și a căsătoriei cu scopuri financiare din Anglia a secolului XVIII, respectiv XIX.

Jane Austen nu era foarte plăcută în lumea autorilor de literatură. Mark Twain, într-o scrisoare către Joseph Twichell din 1898, îi spunea acestuia că „De fiecare dată când citesc <<Mândrie și prejudecată>> vreau să o scot din mormânt și să o lovesc cu osul de la propria ei tibie.”

Agatha Christie

O mână care se întinde după cărți de Agatha Christie
Sursă foto: Jeremy Horvatin pe Unsplash

Considerată regina crimei, Agatha Mary Clarissa a fost o scriitoare de origine engleză, care a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, acestea fiind traduse în peste 70 de limbi.

Personaje precum detectivii Hercule Poirot, miss Marple sau soții Tommy și Tuppence au câștigat inimile cititorilor pasionați de romanele polițiste. De asemenea, a scris sub pseudonimul Marry Westmacott romane de dragoste.

Unele dintre cele mai populare crime ale sale includ:

  • Crima din Orient Express
  • Moarte pe Nil
  • Zece negri mititei

Stiai că… După Biblie și Shakespeare, este cel mai vândut autor din lume, cu peste 2 miliarde de cărți vândute în toată lumea. Agatha Christie făcea baie într-o cadă victoriană plină cu mere din care mânca, simțind astfel că îi vine inspirația pentru viitoarele romane.

Pe lângă pasiunea pentru călătorit și arheologie, în anul 1922 a încercat să practice surfing-ul. A avut mai mulți câini, dar preferatul ei a fost Peter, care a inspirat personajul canin Bob din romanul: „Martorul mut”. Agatha a dispărut fără să lase vreun bilet în urmă, generând multă vâlvă în presa de atunci. A fost găsită după 11 zile la un hotel de tip spa.

Sayaka Murata

Portret color cu Sayaka Murata.

Scriitoarea de origine japoneză, Sayaka Murata s-a născut în Inzai, China. Pasionată de lumea literaturii de la o vârstă fragedă, Sayaka citea cărți science-fiction și elemente de mister, iar la 14 ani a încercat să scrie o carte folosind pixul și foaia. S-a mutat apoi în Tokyo împreună cu familia după terminarea școlii gimnaziale. Odată cu succesul romanelor sale, prin intermediul cărora a câștigat numeroase premii, cum ar fi Gunzo New Writers’ Prize, Mishima Yukio Prize și premiul special al concursului Sense of Gender Award.

Opere literare:

  • Convenience Store Woman (2016)
  • EarthLings (2018)
  • Life Ceremony (2022)

Știai că… familia Murata nu este de acord și nici nu citește cărțile acesteia, motivele fiind subiectele tabu pe care Sayaka le abordează, precum singurătatea, asexualitatea sau sexul. De asemenea, Sayaka a fost denumită femeia anului 2018 de către revista Vogue din Japonia. Tot în anul 2018 i s-a tradus în limba engleză romanul Femeia minimarket, carte tradusă mai apoi în peste 30 de limbi.

Sappho

O pictură cu o persoana care doarme.
sursă foto: Europeana pe Unsplash

Sappho este o poetă din Grecia antică, care a trăit pe insula Lesbos, unde a scris mii de versuri despre iubire și pasiune. Poeziile acesteia au fost apreciate atât de către contemporanii săi, dar și de actualii critici literari, pentru profunzimea, muzicalitatea și intimitatea lor. Din peste 10.000 de versuri, abia 650 au combatat trecerea timpului, „Ode to Aphrodite” fiind singura poezie reconstituită în întregime.

Operele sale:

  • Sappho 31
  • Ode to Aphrodite
  • Midnight Poem

Știai că… Sappho a înființat o școală de fete în Grecia antică? Aceasta era numită Casa Muzelor – o societate neoficială a căror membre aparțineau familiilor înzestrate. Poeta, dar și slujitoare a zeiței Afrodita, le învăța pe fete muzică, artă, poezie, dans, precum și învățăturile Afroditei. Scopul școlii era ca acestea să atingă idealul de frumusețe feminină pe care Muzele și Afrodita le promovau. Tipic caracterului său de romantic incurabil, Sappho s-a sinucis din iubire. Se presupune că s-a aruncat de pe stâncile Leucadelor, plonjând spre o moarte sigură, din pricina iubirii neîmpărtășite pentru un marinar mai tânăr decât ea, numit Phaon.

Elena Ferrante

„L'amica geniale" de Elena Ferrante între bijuterii și produse cosmetice.
Sursă foto: Anastasia Zhenina pe Unsplash

Un nume cunoscut, dar învăluit de mister, Elena Ferrante este o scriitoare de origine italiană, născută în orașul Napoli, care a reușit să îndrepte interesul cititorilor de pretutindeni prin publicarea Tetralogiei Napolitane:

  • Prietena mea genială
  • Povestea noului nume
  • Cei care pleacă și cei ce rămân
  • Povestea fetiței pierdute

A debutat cu romanul Iubire amară în anul 1992. De asemenea, a scris și cartea pentru copii „Noaptea pe plajă”.

Știai că… Numele de Elena Ferrante este doar un pseudonim, autoarea dorind să rămână în anonimat pentru a avea parte de mai multă intimitate și libertate în procesul de creație. Aceasta susține: „cărțile, odată scrise, nu mai au nevoie de autorii lor”. Nici după mai bine de 20 de ani nu se știe cine este cu adevărat Elena Ferrante.

Mașină de scris veche, așezată pe o masă.
Sursă Foto: Daria Kraplak pe Unsplash

În ciuda faptului că scriitoarele sunt mai puțin auzite și studiate într-un mediu educațional, comparativ cu figurile masculine ale literaturii universale, vocea feminină se zbate de secole întregi să fie auzită, cel puțin, în mod egal.

Femeile talentate și nonconformiste au fost mereu dispuse să muncească pentru locul lor în ierarhia societății, deși au fost cenzurate, au avut creațiile subestimate din punct de vedere literar, fiind chiar complet ignorate. Fete, surori, mame, soții, amante, vocile feminine s-au făcut auzite prin intermediul unor femei care și-au găsit puterea în scris.

Articol redactat de Amalia Adjudeanu și Raluca Sandu