Ediția 22- I.D. Fest se întoarce acasă

Cele 12 trupe de teatru participante la I.D. Fest ediția 22

La I.D. Fest mai întâi zâmbesc, la I.D. Fest mai și iubesc; I.D. Fest nu-i niciun test, I.D. Fest simt că trăiesc…

Imnul I.D. Fest dă startul unei noi ediții: „din nou împreună”. După un an călător, dăm refresh la festival! Bacău sau București, Timișoara sau Constanța, Brașov sau Botoșani, trupele de teatru amator din toate colțurile țării se alătură pentru prima sau chiar și a douăzeci și doua oară experienței I.D.! 12 trupe, 12 povești diferite gata să te aducă la lacrimi, prin comedie, dramă, ba chiar și tragedie. Dacă nu ai prins bilet la cea mai recentă ediție, iată un mic rezumat al spectacolelor urmărite anul acesta :

A.C.T. Bacău

Panică, panică, panică”!” Începe primul spectacol al ediției 22! Trupa A.C.T. Bacău sparge gheața cu spectacolul „Furtul de pe strada scurtă”, scrisă de Dumitru Solomon. După o greșeală comisă de poliție în legătură cu un furt, proprietarul unei prăvălii pierde ceva mai important : identitatea.  Închis pe nedrept, Josef Pavlicek își dă seama că numele reprezintă o „haină” pe care o îmbracă și o dezbracă și că sistemul din acele timpuri e unul eronat. Făcând parte și din organizare, tinerii s-au „dezbrăcat” de atribuțiile de voluntari pentru a le „îmbrăca” pe cele de A.C.T.ori. „Scenografie impresionantă și un joc de lumini interesant” se aud glasurile încântate ale spectatorilor odată ieșiți din sală. Dar oare cum a reușit echipa să schimbe distribuția în ultim moment, când un membru cheie al trupei își luxează piciorul cu două zile înainte de spectacol ? „Ne-a fost greu, dar ne-am adaptat” spune Rareș Drăgulin, coordonatorul trupei.

Nobody`s Group Bacău

Nobody’s Group a jucat piesa „ADN”, în care glumele unor adolescenți merg atât de departe, încât aceștia rămân cu moartea prietenului lor pe conștiință. Grupul, așadar, decide să ascundă fapta cruntă săvârșită și, astfel, fiecare dintre ei ajunge să își dezvăluie adevărata natură. Sala era cufundată într-o liniște apăsătoare, publicul urmărind fiecare monolog cu sufletul la gură: presupusa victimă este în viață? Curioasă de experiența actorilor, m-am strecurat în culise după tragerea cortinei, descoperind o oarecare ușurință în ochii lor. „M-am simțit mai confortabil pentru că am fost în orașul meu”, spune Rareș Ichim, membru Nobody’s Group.

Brainstorming București

Pregătiți-vă șervețelele!”, ne-au avertizat membrii trupei Brainstorming București înainte de a viziona piesa „Ca să nu știu doar eu”. Cu temele nefăcute, am lăsat spectacolul să mă surprindă, urmărind o poveste ce privește evoluția relației dificile dintre o fată și tatăl ei, în România anilor  1990-2000. Cu monologuri intime și secvențe cutremurătoare, textul este bazat pe o poveste reală, o experiență personală despre care Ioana Burtea a scris în DoR în toamna lui 2020, eseul „Vorbesc”. Aplauzele acopereau suspinele spectatorilor înlăcrimați. „Mi-a schimbat viața” se auzeau glasurile tremurate ale privitorilor.

Atelierul de Teatru Botoșani

În ediția de anul acesta a festivalului, Atelierul de Teatru a pus în scenă piesa „Mâine vom fi fericiți”, inspirată de „Trei surori” de A. P. Cehov, ce urmărește un grup de prieteni cu un țel comun : să ajungă la „Moșcova”. Ce se va întâmpla cu jocul visului „moscovean” când copiii vor crește ? Ce va fi atunci când viitorul cu care se joacă de mici se va apropia din ce în ce mai mult de prezentul maturității ? Coordonatoarea trupei, Lenuș Moraru, ne spune că: „Atelierul de Teatru are grijă de copiii care se transformă în adolescenți, ca un fel de ursuleț de pluș cu sabie și scut”. M-am lăsat purtată de poveste, de muzică și text ca un copil. Am crezut fiecare cuvânt, urmând ca la final, să fiu și eu, la rândul meu, determinată să lupt pentru îndeplinirea propriilor vise. Decor, costume, scenografie, regie, toate au contribuit la un spectacol de-a dreptul frumos.

4teen București

Pentru prima dată în cadrul I.D. Fest, trupa 4teen din București a urcat pe scena Teatrului Bacovia cu spectacolul „Copii de aruncat”, inspirat din romanul scriitorului japonez Ryu Murakami. Doi copii abandonați în boxe de bagaje cresc împreună la un orfelinat, iar mai apoi sunt adoptați de o familie modestă. Curând, drumurile fraților se despart, încercând să își atingă scopurile lor finale: unul să devină din ce în ce mai celebru, iar celălalt să distrugă Tokio-ul. Reușesc ei oare ? Misterios și complex, „Copii de aruncat” a fost o provocare atât pentru actori, cât și pentru public, mesajul fiind ascuns printre rânduri.

InTheSpot Bacău

InTheSpot Bacău dă startul celei mai grele zi de festival. Aceștia pun în scenă piesa ”Pisica Verde” în care fiecare dintre cele 6 personaje are probleme în familie, fiind tineri scăpați de sub control. Asta îi face să își creeze această lume imaginară care nu aduce decât probleme. Pisica Verde este personajul fantastic născut în mintea lui Dani și cheia întregii povești, care a reușit să țină în permanență întreaga sală cu sufletul la gură, întrucât poveștile personajelor se interschimbau chiar în punctele lor culminante.

Transparency Bacău

După 2 ani de pauză, Transparency revine în forță la cea de a 22-a ediție I.D. Fest, cu spectacolul  ”BANG BANG”, adaptat după “Bang Bang You’re Dead” de William Mastrosimone. Întuneric. Lanterne. Suspans. Am privit, fascinată, lupta interioară dintre Josh, personajul principal, și victimele sale. Am urmărit poveștile unor adolescenți care ”nu au mai avut timp” și am observat cum influența proastă și gândurile negative te îndeamnă să recurgi la fapte extreme. Muzica de efect, jocurile de lumini și râsetele isterice, împreună cu scenografia gândită până în cel mai mic detaliu au contribuit la crearea unuia dintre cele mai de impact spectacole ale anului. Întuneric. Lanterne. Suspans.

AICI Constanța

Trupa AICI a pregătit povestea suavă „Mecanica inimii”, de Mathias Malzieu despre cel mai fragil puști din lume ce trece prin „chinurile dragostei”, cu riscul pierderii propriei vieți. Așa se întâmplă când ai pe post de inimă o proteză făcută dintr-un ceas de lemn ce în orice clipă poate ceda.  Decor de basm și costume colorate: am pătruns în cărțile copilăriei, mi-am amintit de speranța finalului fericit și am încrucișat degetele atunci când ceasul a cedat. Nelipsiți de propriile aventuri, tinerii actori au trăit pe muchie de cuțit, adunând toată recuzita cu doar 5 minute înaintea începerii spectacolului.

Amprente Brașov

O voce de copil ne-a introdus în ce urma să fie cea mai comică adaptare a poveștii clasice ”Scufița Roșie”. Contemporan și îndrăzneț, Amprente a pus în scenă piesa „dontcrybaby” care vorbește de la sine prin prezentarea realității exact așa cum o vedem zi de zi. Aceasta surprinde revolta interioară a fiecarui personaj și tot ce se ascunde după suprafață. O junglă urbană în care fiecare își urmărește scopul. Cum arată o poveste a copilăriei raportată la viața reală? Cum delimitezi influențele pozitive de cele negative? Cu un spectacol de poveste și-au pus ”amprenta” pe chipurile spectatorilor, ”Am râs până la lacrimi”.

Heavenly Hell Timișoara

Introduși în sala de spectacol cu un chip înlăcrimat, Heavenly Hell ne-a oferit experiența piesei ”Materie Cenușie” care deschide ușile către un moment de introspecție, explorând haosul ce se sădește în fiecare din noi. Cu un mesaj serios și puternic și personaje cu care vei descoperi că ai mai multe în comun decât ai crede, aceștia vă invită în orașul lor. ”Aveți grijă la semne!” ne-au sfătuit actorii. Textul complex a lăsat atât publicului, cât și lui Bogdan, personajul principal, libertate de interpretare. Introdus în lumea fricilor sale, acesta așteaptă ”licitația” și sentința ”Kafkăi”. Tu cum ai reacționa dacă ai fi pus față în față cu propriile tale frici?

Brightside Drama București

Brightside Drama și-a început piesa într-un mod original și neașteptat,  ei fiind cei ce ne-au deschis ușile teatrului, primindu-ne în pași de dans într-o atmosferă de petrecere, la un spectacol ce s-a dovedit a fi nu chiar atât de vesel. De câte ori ai visat la momentul în care vei intra la facultate, îți vei lua viața în piept sau vei fi liber să faci ceea ce îți place? Am urmărit piesa ”Yolo”, scrisă de Matthew Bulgo, povestea lui Jack, un adolescent proaspăt intrat la facultate care își descoperă cancerul. Muzica dramatică și regia de excepție au introdus publicul în atmosfera apăsătoare, suferința lui Jack ajungând până în sufletele publicului.  Tu ce i-ai spune prietenului tău înainte să intre în sala de operație? ”Ne-am dorit să spunem o poveste despre putere și asumare.” – Brightside Drama

Victory of Art București

Cuvintele sunt de prisos când vine vorba de piesa ”El Muro”, un spectacol de teatru-dans, jucat de membrii trupei Victory of Art București. Odată ajunși la Bacău, primul motiv pentru care mi-am spus ”Trebuie să văd această piesă!” a fost decorul substanțial, cutii goale și un telefon cât mine de mare. Fiecare element de recuzită a reprezentat ”un zid” al societății, o barieră a timpului, o piedică a mentalității colective. Un spectacol aproape lipsit de cuvinte în care expresiile faciale și pașii de dans au transmis mai mult decât cuvintele ar fi putut vreodată să o facă. Actorii au încheiat spectacolul, strecurând printre aplauze și ovații, flori ”victoryene”.

Acum că știi toate peripețiile ediției 22, un rând de aplauze pentru participanți, organizatori și juriu, prezenți la datorie an de an, pentru a face posibilă experiența I.D.! Tu la care dintre cele 12 piese ai cumpăra bilet? Rămâi aproape ca să afli preferații juriului și nu rata ediția 23!

I.D. pa, ne vedem la anul!

Articol scris de Delia Lupu și Amalia Mihăilă

Citește și:

https://idfest.ro/2021/02/25/societatea-in-proces-de-upgrade/

https://idfest.ro/2021/05/30/voluntariatul-din-suflet-pentru-suflet/

https://idfest.ro/2021/08/07/viata-din-spatele-instagramului-aesthetically-boring/

Leave a Reply

Your email address will not be published.