Categories
Blog

Dincolo de cortină – Ultimele 3 zile de festival

În ultimele zile de festival, atmosfera unică i-a învăluit pe participanții care se pregăteau de punctul culminant. După câteva zile magice presărate cu ,,praf de stele” trupele s-au îndreptat spre ”planeta mamă”. Ultimele trei zile de festival au fost marcate de emotivitate și pregătiri în a face „ultimul pas” din călătoria noastră. Astfel, tinerii actori au strălucit pe scena Teatrului Bacovia, cuprinzând publicul în atmosfera cosmică a artei teatrale.

25 august

A 5-a zi de festival a început. Tinerii actori așteptau cu nerăbdare în fața teatrului deschiderea ușilor, pentru a-și ocupa locurile din sală. Cu fiecare minut ce trecea, aerul devenea tot mai plin de anticipare și entuziasm. Privind spre cortină, cu toții așteptau să înceapă primul spectacol din concurs.

În deschiderea zilei de 25 august, la ora 12:30, trupa ACT a încântat publicul cu spectacolul „Slugă la doi stăpâni” după Carlo Gordoni. Spectacolul a explorat intrigi amoroase și identități încurcate într-o manieră comică, cu elemente de commedia dell’arte, aducând în prim-plan forța iubirii într-o lume plină de haos și situații absurde.

Cei de la treivirgulăpaișpe continuă seria de spectacole cu spectacolul „Brainstorm”, de Ned Glasier, Emily Lim si Company Three. Cu elemente teoretice, joc teatral comic și tragic, spectacolul evidențiază neînțelegerea tinerilor de către societate și complexitatea acestui stadiu al vieții.

Într-o atmosferă „tragică” presărată cu umor, trupa Drama Club reinterpretează clasica poveste de iubire cu „Romeo & Julieta loading…’’, după William Shakespeare”, unde personajele se împletesc cu scene moderne, cu intrigi controversate, întrebându-se dacă Romeo chiar o iubește pe Julietta.

Seara s-a încheiat cu “Peștii dorm?”, un spectacol de One Man Show marca UNATC interpretat de Bianca Marinescu cu regia semnată de Tania Drăghici. Publicul a fost surprins de o poveste emoționantă despre pierdere și acceptare, la finalul căreia pe fețele spectatorilor se putea citi un sentiment de împăcare și câteva urme de lacrimi.

26 august

După prima zi de spectacole, ziua de 26 a debutat cu primele 4 One Man Show-uri. Începând de la ora 10:30 cu prezentarea lui Alexandru Mănăilă cu spectacolul „Salieri”, am asistat la dezvăluirea uneia dintre cele mai controversate povești, „moartea lui Mozart”. Spectacolul a fost apoi urmat de momentul Mariei Cojocariu „La lilieci”, unde am ascultat povestea unei fete despre copilăria ei, în lumea satului. Apoi Sofia Argeșeanu a intrat pe scenă cu ”Fetița soldat”, o fată care vrea să își salveze bunica cu oastea ei de soldați de jucărie. Apoi, în lumina reflectoarelor, Alexandra Cibu a continuat cu reprezentația „Tata, e ok să-ți fie dor”, unde am fost martori la o lecție de viață unde lucrurile uneori nu se pot schimba, dar se pot și vindeca.

În a doua parte a zilei scena a prins viață cu spectacolul „Selecta” al trupei Atelierul de Teatru, adaptare de Marta Mateiciuc si Monica Bîrsă după „ Gaițele” de Alexandru Kirițescu, unde lumea a căzut în haosul popularității.

Scena a fost apoi preluată de trupa Heavenly Hell, cu spectacolul „Recviem” semnat de aceștia unde, într-un bar modest, destinul personajelor este decis de mâinile trecutului.

În continuare, trupa Mircea Albulescu a urcat pe scenă cu spectacolul ,,Lovebomb’’, regia de Tudor Licu unde au explorat sentimentele umane într-un mod inovator, unde propriile experiențe au constituit inspirația din spatele spectacolului.

Cu sala cuprinsă de râsete, Andreea Moustache și Emanuel Varga încheie ziua cu spectacolul invitat „Bold – O comedie muzicală chill”, un spectacol îndrăzneț despre momentele din viața unui adolescent.

27 august

Am ajuns la ultima zi de festival. Dimineața a început cu ultimele spectacole de One Man Show. Prima care a urcat pe scenă a fost Noemi Hăisu cu spectacolul „Amalia respiră adânc”,unde am urmărit etapele maturizării unei fete născute în perioada comunismului, de la viața de copil până la cea de adult. După ce cortina s-a tras, pe scenă a urmat “De ce fierbe copilul mămăligă” cu Dragomirescu Mateea, având oportunitatea să vedem o altă perspectivă asupra vieții aparent magice de circ, prin ochii unei fetițe de circari. Continuând seria, pe scenă a intrat Dragoș Andrei, interpretând “Forest Gump”, un monolog al unui om simplu care vede doar partea plină a paharului. Cea care a încheiat seria de OMS a fost Robu Anastasia cu o adaptare după piesa într-un act “Proprietate condamnată”, piesa fiind o poveste a unei fete tinere ce nu poate ieși din ciclul surorii și mamei ei, fiind condamnată aceluiași destin de păcate.

Ziua a continuat cu spectacolul „Fragil” al trupei Amprente, unde am asistat la o piesă despre vocea, sinceritatea și sensibilitatea psihicului uman.

Cu spectacolul „La vitta e bella”, trupa Victory of Art a sensibilizat publicul cu o poveste despre puterea imaginației de a te împotrivi cruzimilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ajunși la finalul seriei de spectacole, trupa In The Spot a încheiat festivalul cu spectacolul “Poveste de sertar”, de Mădălina Rotaru, o poveste intrigantă și inovatoare despre o ceartă într-un sertar.

Numerotarea inversă începuse…trupele erau emoționate, palmele transpirând neîncetat -începuse gala de premiere.Cu toți așteptau cu sufletul la gură, simțind bătăile inimii cum cresc cu fiecare minut ce trecea. Trupele aveau o singură întrebare în gând: Oare cine va pleca cu cele mai multe premii acasă?

Articol redactat de Larisa Bîliș și Nayra Turcea

Leave a Reply

Your email address will not be published.