Categories
Blog

Cum văd organizatorii Training Camp-ul?

De 13 ani s-a creat o tradiție: an de an se organizează, în cadrul festivalului național de teatru I.D. Fest, o tabără de pregatire a organizatorilor, unde se dorește omogenizarea echipei și nu numai. Pe durata a trei zile încercăm să ne cunoaștem mai bine și să evadăm din cotidian. Acestea sunt informațiile de care dispune toată lumea, nu este nevoie să faci parte din organizare pentru a afla suprafața Training Camp-ului, dar oare poți să-i înțelegi substratul?

1. Dicționar explicativ

Ingenious Drama Festival, în varianta mai sofisticată, sau cum s-a obișnuit toată lumea, I.D. Fest, este un festival național de teatru organizat de adolescenți pentru adolescenți încă din ’97. Echipa festivalului este formată din aproximativ 70 de persoane, iar după cum știm cu toții este, într-adevăr, dificil să creezi o echipă în adevăratul sens al cuvântului dintr-un grup de străini. Așadar, cuiva i-a venit ingenioasa idee de a organiza an de an această tabără de simulare a festivalului din vară, la complexul turistic ArtEd Durău. Această tabără poartă numele de Training Camp, care anul acesta a ajuns la ediția 13 ( perioada 20 – 23 februarie ) și este pur și simplu un uragan de sentimente și emoții, ceva mai profunde decât ce experimentăm zi de zi.

2. Rezumat la rezumat

De joi seara și până duminică la prânz am aflat ce înseamnă Training Camp: sprijin, muncă în echipă, eliberarea de orice teamă și o doză bine-meritată de distracție. Am fost împărțiți în trei echipe și am avut șansa să privim în spatele măștilor și chiar să renunțăm la a noastră. Una dintre lecțiile valoroase ale acestei tabere este să învățăm să acultăm, căci e nevoie de suficientă atenție și poți duce la bun sfârșit orice provocare, în cazul nostru workshop-urile. De asemenea, fiecare trebuie să fie dispus să lase de la el și să-și dorească binele echipei mai presus de al său, căci până la urmă în asta constă munca în echipă.
În Training Camp nu este importantă doar închegarea grupului, ci și relaționarea dintre voluntari și traineri, fără de care multe nu ar fi fost posibile. Ei sunt asemenea unor părinți și prieteni în același timp, sunt genul de persoane peste care nu dai în fiecare zi.

3. O privire cu lupa

Din momentul în care am intrat în organizare și până în momentul de față am înțeles diferența dintre ce înseamnă I.D. Fest și cum este perceput de auditoriu, două lucruri complet diferite. Până la urmă este de înțeles faptul că oamenii judecă doar produsul final și nu iau în considerare și eforturile din spatele cortinei. De exemplu, când mă întrebau rudele “Ce-i aia Training Camp?”, oricât mă străduiam să-i fac să vadă prin filtrul meu, era în zadar. Dar oare cum aș fi putut să le lărgesc orizontul, să înțeleagă că atunci când faci un workshop de încredere și trebuie să te lași pe spate de la o înălțime considerabilă, cu ochii închiși, auzind doar vântul cum îți suflă în urechi, pur și simplu știi că te vor prinde : te lași ușor ca o pană, le simți brațele cum te poartă și zâmbești. Cum să le explic că în ultima zi era nevoie de o simplă îmbrățișare pentru a putea da frâu liber lacrimilor, sau faptul că oboseala din Training Camp e cea mai frumoasă dintre toate. Nu puteam, dar m-am resemnat, nu trebuie să înțelegem absolut tot, de unele experiențe trebuie doar să ne bucurăm, fără să le despicăm în patru.

Pe scurt, în Training Camp este vorba despre oameni. La finalul celor trei zile pline, rămâi cu amintirea discuțiilor de la trei dimineața, cu un partener devotat de dans sau cu gândul la peroana care te-a întrebat dacă ești bine fără niciun motiv.

Articol scris de Lorena Crețu

Leave a Reply

Your email address will not be published.