Crăciunul consumerist al secolului XXI

Cadourile – indicatoare de apreciere

Vine Crăciunul și, automat, veșnicile dileme apar „Oare am luat ce-i trebuia? ”, „Sunt destule cadouri? Nu e prea puțin?”. Nu cred că sunt singura persoană care a ajuns la concluzia că darurile de sărbători au scăpat de sub control, cât și bugetul alocat unei astfel de investiții. Oamenii de acum câteva decenii ere erau fericiți dacă primeau o jucărie, dacă stăteau împreună cu familia sau primind câteva nuci și mere, deci de ce nu mai putem aprecia frumusețea lucrurilor mici?

Cert este că darurile ne împing către creerea acestei frici constante de a eșua, de a dărui un cadou „imperfect” unei persoane dragi și de a o insulta indirect prin faptul că „nu am dat destul de mulți bani pe el”.

Octombrie și mentalitatea shopping-ului sezonier

Statisticile arată că am ajuns ca în 2019 să cumpărăm mai multe cadouri cu 5,4% decât în 2018, fapt cauzat de cultul sărbătorilor moderne. Cât mai multe produse înseamnă cât mai multă dragoste, iar o calitate cât mai înaltă corespunde unui cadou cât mai apropiat de „cadoul ideal” pe care îl vânează majoritatea cumpărătorilor, dornici să mențină relațiile cu cei apropiați cât mai strânse. Nu e de mirare că telefoanele și gadget-urile ajung să fie cele mai râvnite cadouri de Crăciun, costurile totale ale cadourilor la nivel global ajungând și până la un trilion de dolari.

Această mentalitate toxică trădează dependența fiecăruia dintre noi față de cadourile de Crăciun și de banii cheltuiți pe ele, elemente care au ajuns să valideze cât de importanți sunt pentru noi cei din jurul nostru.

Există o presiune socială, cuplată cu propaganda, care influențează lumea să cheltuie tot ce are în portofel, pierzând pe drum rolul sărbătorilor . Este ironic ca fix în sezonul recunoștinței ajungem să fim cel mai puțin recunoscători, nu?

Dacă stai și te uiți în jurul tău, poți obserca că încă din primele zile ale lui noiembrie, fiecare magazin e împânzit de beteală, globuri și ornamente de Crăciun, explicația pentru acest fenomen fiind una simplă. Marketing-ul și-a dat seama de această mentalitate a sărbătorilor, înrădăcinată de ultimele decenii în mințile noastre și a venit cu o soluție pentru a face mai mult profit. Astfel cadourile și luna sărbătorilor nu ne creează stres numai în decembrie, fiind prezente încă din Octombrie, după cum ne indică și statisticile: 22% din oameni încep să cumpere cadouri și decorațiuni încă din toamnă, pentru a-și face timp să găsească cel mai bun cadou posibil.

Demitizarea cadoului de Crăciun ideal

Conexiunile cu persoanele dragi nu ar trebui făcute prin intermediul cadoului cumpărat sau al decorațiunilor scumpe de Crăciun. În ultimii ani, din ce în ce mai multe familii aleg să sare peste etapa de „primit/dăruit cadouri”, alocându-și acel timp pierdut obsesiv pentru un dar. Mulți ajung la concluzia că un cadou poate să fie neconvențional, precum timpul petrecut cu cei dragi. Prin activități precum confecționarea de ornamente de Crăciun acasă, cu toată familia, și până la ieșirea în oraș cu rudele pentru a petrece mai mult timp împreună, poți scăpa de stresul sărbătorilor și să-ți reinventezi Crăciunul, printr-o simplă decizie. Totul ține de tine și de voința ta!

Un cadou cu adevărat valoros nu trebuie să-ți strice starea de sine și să arate perfect la suprafață. Până la urmă, orice decorațiune i-ai adăuga, un cadou care nu este făcut din suflet și cu intenții bune, nu va reuși vreodată să aducă bucurie. Cel mai bun cadou pe care îl poți face celor dragi și ție, în acest sezon, este să-i ții aproape de tine pe cei la care ții.

Articol scris de Sabrina Dâscă

Leave a Reply

Your email address will not be published.