Recrutări I.D. Fest-capitolul 25

I.D. Fest este călătoria pe care abia aștepți să o parcurgi la sfârșitul lunii august și totodată cea care te face să uiți de începutul școlii și de toate problemele vieții adolescentine. Te face să te deconectezi de viața de zi cu zi și te poartă către lumea teatrului tânăr din România, unde trupe talentate din toată țara se adună pentru a fascina publicul băcăuan și pe iubitorii de actorie. Vrei să aflii în ce constă un festival alcătuit și pregătit integral de tinerii entuziaști din Bacău? Te așteptăm să îți alegi departamentul cel mai potrivit pentru tine și să te alături echipei I.D. Fest!

Foto-Video

O cameră, un obiectiv și un om în spatele acesteia. De atât ai nevoie pentru a captura o fotografie. Dar ce face de fapt departamentul de foto-video special și plin de pasiune? Răspunsul este în munca lor, în fiecare fotografie și fiecare videoclip ce te introduce într-o altă dimensiune a festivalului, a workshopurilor și a nelipsitelor momente de distracție. Este un departament al emoției profunde, concise într-un singur aparat. 

Creative

Toate rețelele de socializare sunt „cosmetizate” de graficile și afișele create de membrii departamentului de creative. Arta și originalitatea sunt elementele principale care învăluie toate postările și anunțurile făcute în cadrul asociației. Conturul creionului spune povestea Training Camp-urilor și a festivalului și creează portretul în care ne aflăm noi, organizatorii și actorii prezenți în fiecare ediție.

Advertising

Poate v-ați pus întrebarea: `Cine se află în spatele postărilor multicolore ce promovează festivalul?`. Aceștia sunt nimeni alții decât membri departamentului de Advertising. La baza fiecărei postări stă o nouă idee, un nou concept și o minunată execuție. Asumându-și arta cu numele de social media, Advertising reușește să transmită cele mai noi și importante vești ale festivalului, ce ajung dincolo de marginea Bacăului.

Logistică

Ei sunt micul creier din spatele organizării și monitorizării activităților din festival. Ordinea este calitatea care le guvernează munca, iar căutarea și sistematizarea informațiilor despre trupele participante ne asigură o mai bună colaborare și rezolvare a sarcinilor. „Secretarii” I.D. Fest oferă echilibrul de care avem nevoie pe tot parcursul anului.

Redacție

Cuvinte tastate pe un laptop vechi, cuvinte scrise pe o foaie de hârtie, orice ar fi, redacția le va scrie. Departamentul de Redacție este expresia creativității literare, locul unde observi și absorbi fiecare secundă, pentru a o reda mai departe unei întregi audiențe. Aici vei face cunoștință cu mari oameni ai teatrului, vei pune întrebări imposibile, vei scrie versurile propriei poezii. Aici, fiecare moment este o frază din următorul articol, este un capitol din următoarea poveste.

ITS

Îndemânarea este la ordinea zilei în departamentul de lucru manual. În zilele obositoare și aglomerate de festival suntem învăluiți de decorațiunile create de cei din ITS, iar cu toții știm că petrecerile sunt cele mai așteptate momente datorită tematicilor îndrăznețe și captivante gândite de organizatorii cei mai iscusiți.

Un nou capitol începe. Va așteptăm la recrutările I.D. Fest ediția 25 pentru a cunoaște departamentele în adevărata lor profunzime. Echipele se extind, festivalul se mărește, iar cât timp teatrul continuă să existe și tu vei putea face parte din această experiență inedită.

Articol redactat de Poiană Delia și Brătescu Ștefania

Dincolo de cortină – Ultimele 3 zile de festival

În ultimele zile de festival, atmosfera unică i-a învăluit pe participanții care se pregăteau de punctul culminant. După câteva zile magice presărate cu ,,praf de stele” trupele s-au îndreptat spre ”planeta mamă”. Ultimele trei zile de festival au fost marcate de emotivitate și pregătiri în a face „ultimul pas” din călătoria noastră. Astfel, tinerii actori au strălucit pe scena Teatrului Bacovia, cuprinzând publicul în atmosfera cosmică a artei teatrale.

25 august

A 5-a zi de festival a început. Tinerii actori așteptau cu nerăbdare în fața teatrului deschiderea ușilor, pentru a-și ocupa locurile din sală. Cu fiecare minut ce trecea, aerul devenea tot mai plin de anticipare și entuziasm. Privind spre cortină, cu toții așteptau să înceapă primul spectacol din concurs.

În deschiderea zilei de 25 august, la ora 12:30, trupa ACT a încântat publicul cu spectacolul „Slugă la doi stăpâni” după Carlo Gordoni. Spectacolul a explorat intrigi amoroase și identități încurcate într-o manieră comică, cu elemente de commedia dell’arte, aducând în prim-plan forța iubirii într-o lume plină de haos și situații absurde.

Cei de la treivirgulăpaișpe continuă seria de spectacole cu spectacolul „Brainstorm”, de Ned Glasier, Emily Lim si Company Three. Cu elemente teoretice, joc teatral comic și tragic, spectacolul evidențiază neînțelegerea tinerilor de către societate și complexitatea acestui stadiu al vieții.

Într-o atmosferă „tragică” presărată cu umor, trupa Drama Club reinterpretează clasica poveste de iubire cu „Romeo & Julieta loading…’’, după William Shakespeare”, unde personajele se împletesc cu scene moderne, cu intrigi controversate, întrebându-se dacă Romeo chiar o iubește pe Julietta.

Seara s-a încheiat cu “Peștii dorm?”, un spectacol de One Man Show marca UNATC interpretat de Bianca Marinescu cu regia semnată de Tania Drăghici. Publicul a fost surprins de o poveste emoționantă despre pierdere și acceptare, la finalul căreia pe fețele spectatorilor se putea citi un sentiment de împăcare și câteva urme de lacrimi.

26 august

După prima zi de spectacole, ziua de 26 a debutat cu primele 4 One Man Show-uri. Începând de la ora 10:30 cu prezentarea lui Alexandru Mănăilă cu spectacolul „Salieri”, am asistat la dezvăluirea uneia dintre cele mai controversate povești, „moartea lui Mozart”. Spectacolul a fost apoi urmat de momentul Mariei Cojocariu „La lilieci”, unde am ascultat povestea unei fete despre copilăria ei, în lumea satului. Apoi Sofia Argeșeanu a intrat pe scenă cu ”Fetița soldat”, o fată care vrea să își salveze bunica cu oastea ei de soldați de jucărie. Apoi, în lumina reflectoarelor, Alexandra Cibu a continuat cu reprezentația „Tata, e ok să-ți fie dor”, unde am fost martori la o lecție de viață unde lucrurile uneori nu se pot schimba, dar se pot și vindeca.

În a doua parte a zilei scena a prins viață cu spectacolul „Selecta” al trupei Atelierul de Teatru, adaptare de Marta Mateiciuc si Monica Bîrsă după „ Gaițele” de Alexandru Kirițescu, unde lumea a căzut în haosul popularității.

Scena a fost apoi preluată de trupa Heavenly Hell, cu spectacolul „Recviem” semnat de aceștia unde, într-un bar modest, destinul personajelor este decis de mâinile trecutului.

În continuare, trupa Mircea Albulescu a urcat pe scenă cu spectacolul ,,Lovebomb’’, regia de Tudor Licu unde au explorat sentimentele umane într-un mod inovator, unde propriile experiențe au constituit inspirația din spatele spectacolului.

Cu sala cuprinsă de râsete, Andreea Moustache și Emanuel Varga încheie ziua cu spectacolul invitat „Bold – O comedie muzicală chill”, un spectacol îndrăzneț despre momentele din viața unui adolescent.

27 august

Am ajuns la ultima zi de festival. Dimineața a început cu ultimele spectacole de One Man Show. Prima care a urcat pe scenă a fost Noemi Hăisu cu spectacolul „Amalia respiră adânc”,unde am urmărit etapele maturizării unei fete născute în perioada comunismului, de la viața de copil până la cea de adult. După ce cortina s-a tras, pe scenă a urmat “De ce fierbe copilul mămăligă” cu Dragomirescu Mateea, având oportunitatea să vedem o altă perspectivă asupra vieții aparent magice de circ, prin ochii unei fetițe de circari. Continuând seria, pe scenă a intrat Dragoș Andrei, interpretând “Forest Gump”, un monolog al unui om simplu care vede doar partea plină a paharului. Cea care a încheiat seria de OMS a fost Robu Anastasia cu o adaptare după piesa într-un act “Proprietate condamnată”, piesa fiind o poveste a unei fete tinere ce nu poate ieși din ciclul surorii și mamei ei, fiind condamnată aceluiași destin de păcate.

Ziua a continuat cu spectacolul „Fragil” al trupei Amprente, unde am asistat la o piesă despre vocea, sinceritatea și sensibilitatea psihicului uman.

Cu spectacolul „La vitta e bella”, trupa Victory of Art a sensibilizat publicul cu o poveste despre puterea imaginației de a te împotrivi cruzimilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ajunși la finalul seriei de spectacole, trupa In The Spot a încheiat festivalul cu spectacolul “Poveste de sertar”, de Mădălina Rotaru, o poveste intrigantă și inovatoare despre o ceartă într-un sertar.

Numerotarea inversă începuse…trupele erau emoționate, palmele transpirând neîncetat -începuse gala de premiere.Cu toți așteptau cu sufletul la gură, simțind bătăile inimii cum cresc cu fiecare minut ce trecea. Trupele aveau o singură întrebare în gând: Oare cine va pleca cu cele mai multe premii acasă?

Articol redactat de Larisa Bîliș și Nayra Turcea

Povești din culise: trupele băcăuane

Reunindu-se sub același clar de luna covârșitor, cele 4 trupe de teatru tânăr băcăuane aprind scântei de energie și emoție în cadrul celei de-a 24-a ediție I.D. Fest. Prinși în vraja spontaneității, căpătând un anumit grad de familiaritate cu universul festivalului, tinerii actori s-au lăsat încă o dată surprinși în diverse ipostaze, dându-ne ocazia de a împărtăși cu voi experiențe incomparabile. Astfel, haideți să intrăm împreună în atmosfera acestei ediții!

Spre emoția universului

De la reuniuni sentimentale, până la crearea unor noi conexiuni interpersonale surprinzătoare, momentele create în cadrul festivalului subliniază naturalețea cu care oamenii pot comunica într-un cadru prietenos. Dar ce înseamnă cu adevărat experiența universului I.D. Fest?

Într-un moment de repaus, am conversat cu membrii trupelor Nobody’s Group si Transparency. Astfel, în ceea ce privește experiența lor legate de experiența de festival, am sustras 3 sentimente primare: ieșirea din zona de confort, siguranța și euforia. Festivalul reușește să reîmprospăteze universul băcăuan pentru trupele locale, datorită diversității de activități și momente: “Dacă festivalul s-ar termina acum, chiar aș pleca cu ceva…rămâi cu amintiri, prietenii, lecții…se simte ca acasă.

Ateliere în stil atrACTiv

Preparator pentru momentul scenic, membrii trupei A.C.T. au participat pe parcursul primelor 3 zile de festival la o serie de workshop-uri dinamice. Acesta au fost dedicate explorării sinelui și a legăturii de grup, alături de actrița Kiki Simion în rolul de trainer.

Per ansamblu concentrate pe dezvoltarea laturii artistice, prin intermediul joculețelor de mișcare, dans și emoție, tinerii actori au reușit să se conecteze activ la împrejurimi, punând accent pe sensibilitate. “Ultimul atelier a părut la început imposibil. Kiki a pus o brichetă pe scaun și a ales o persoană să o aprindă…fără să o atingă! Mintea mea s-a golit imediat, părea absurd! La început toți ne-am gandit la metode mistice, de la controlarea energiei până la magie. Însă pe parcurs, reușind să ne ascultăm și să ne conectăm, am aflat răspunsul!”

Începe spectacolul

Dedicat oamenilor și experiențelor unice, I.D. Fest se concentrează în special pe arta teatrală. Astfel, pe scena festivalului băcăuan urca curajos, prin intermediul trupei In the spot, un spectacol unicat în țară, la nivelul teatrului tânăr: “O poveste de sertar” – spectacol de păpuși!

“Coincidența a fost ca Mădălina Rotaru, cea care a scris “Poveste de sertar” mi-a arătat un text de-al ei și i-am propus să facem un spectacol. A fost imediat de acord! Ea ține spectacole de lectură, descriere creativă și uite că ne-am pricopsit și noi cu o poveste de la ea. Totul e original, mi-a plăcut să fac asta. M-am interesat și e premieră în toata țară!” povestește Vlad Costandache, regizorul piesei de teatru.

Teodora Munteanu, coordonatoarea trupei, ne-a povestit pe scurt acțiunea scenetei: “În mare parte este vorba de o ceartă într-un sertar. Un ac, o ață, un foarfece, care sunt vizitați de un urs. Deși ei se ceartă când îl văd, aceștia își unesc forțele și îl ajută să îi facă haine noi”

Un concept nou este însoțit și de numeroase elemente de noutate. În alcătuirea spectacolului au fost necesare lumini ultraviolete, vopseluri fluorescente și cel mai important: păpuși de teatru, confecționate manual.

“A durat destul de mult, a trebuit să ne gândim la mecanisme, iar păpușile au trebuit făcute câte una pe rând. Am întâmpinat foarte multe probleme: se mai rupea un mâner, mai cădea un fir…În final am reușit!

Ajunse la finalul unor experiențe familiare, trupele continuă pe drumul pavat cu amintiri și noi povești, lăsându-și amprentele în jurnalul festivalului.

Articol redactat de Ilaria Puiu, Ștefania Tofănescu și Larisa Bîliș

La jumătate de festival – scurtă trecere în revistă

Printre nenumărate stele, printre oameni noi de pe tărâmuri necunoscute, zburând pe avioane de hârtie, I.D. Fest a dat oficial startul ediției 24. După o seară de spectacol învaluită în praf de stele și o piesă găzduită de Teatrul Bacovia, plină de spiritul comic și tragic al artei teatrale, trupele au intrat în universul familiar al atelierelor de teatru, ghidați de mentorii lor. Totodată, cortina roșie de catifea primește într-o îmbrățișare caldă participanții, cu fiecare zi care trece strânsoarea devenind din ce în ce mai ușoară. Astfel, vă prezentăm primele 3 zile de festival. 

Atelierele de teatru

Când luna și stelele coboară, atelierele de teatru încep – timp de 3 zile toate trupele participante au fost puse în fața unor noi provocări. Am rugat mai mulți adolescenți din cele 11 trupe să ne dezvăluie câte ceva despre experiența lor la atelier. Participanții noștri au avut parte de o galaxie de activități din care au rămas cu amintiri incomparabile. 

Fiecare trainer a avut planuri diferite pentru trupa sa, dar toți au reușit să se ridice așteptărilor. Nicio trupă nu a plecat de la workshop-uri fără să fi făcut puțină mișcare, care dezvoltă atât abilitățile fizice, cât și cele ce țin de încrederea în sine. Mai apoi, au fost purtați de noul univers I.D. Fest către cercul senzorial, unde au luat o pauză pentru a explora energiile ce-i înconjoară. Ușor, ușor au părăsit acest teritoriu și au ajuns față în față cu arta improvizației pentru a-și exersa talentul actoricesc. 

La sfârșitul zilei, să nu uităm că într-un grup de oameni există foarte multe sentimente ce trebuie lăsate libere pentru a funcționa ca un singur suflet. Astfel, trainerii noștri termină sesiunea de workshop-uri cu inima deschisă către trupa lor și le oferă un moment de liniște pentru a se conecta între ei.

22 august – Spectacol Transparency și Teatrul Improbabil

După ore întregi de Ateliere, în care participanții noștri au reintrat în micul lor univers, lăsându-se cu totul sculptați în mâinile artiștilor deja formați, urmează să intrăm în teatru, unde totul îmbracă o altă însemnătate. Reflectoarele se aprind pentru prima dată când trupa Transparency Bacău intră în scenă cu piesa „Un cuplu ciudat”. 

Spectacolul reprezintă îmbinarea perfectă între haos și ordine, între prietenie și înstrăinare, între iubirea de sine și respectul purtat celor din jur. Este o atentă analiză a spiritului feminin și a sentimentelor contradictorii conturate adânc în sufletul personajelor, acestea aflându-se în miezul celor mai ciudate situații. Ele se confruntă cu aparenta dramă a problemelor ,,conjugale”, trecând repede de la disperare la relaxare, de la iubire la ură, de la singurătate la solidaritate. 

Din distribuția spectacolului fac parte: Mărian Bianca, Bîndac Teodora, Popa Alexia, Cionineag Caterina, Gîrbă Daria, Corladi Denisa, Paris Theodor și Racoviță David. 

De la comedia unui cuplu ciudat, cortinele se redeschid, dezvăluind scena îmbracată într-un albastru cosmic, reflectând decorul nocturn: o lună ce coboară peste micii noștri călători ce așteaptă începutul unei noi aventuri. Totul începe aici, acum, cu căștile pe urechi, așezați pe scenă. Spectacolul radiofonic al Teatrului Improbabil, susținut de Alexandru Ivănoiu, reprezintă începutul unui nou stil de abordare al sentimentului și emoției în România. Astfel, fiecare participant și-a ales propria scenetă radiofonică, iar magia a început. 

De la zâmbete și râs, până la melancolie și lacrimi, cu capul pe umărul celui de lângă tine, mână în mână și suflet conectat cu suflet, sala tăcută s-a metamorfozat într-un spațiu al celor mai profunde gânduri și idei. Nimeni nu urma să părăseasca sala la fel. 

23 august – Spectacol Nobody`s Groupe și Noaptea în teatru

Schimbați, cu totul noi, dar păstrându-ne spiritul ce ne-a definit dintotdeauna ca ființe unice, pornim spre o nouă zi în teatru. Când ceasul anunță ora 20:00, reflectoarele pornesc pentru ca trupa Nobody`s să își înceapă magia. 

Un spectacol ce pune sute de întrebări și te lasă contemplând la răspunsuri. Omul. Ce este omul? Cum ai defini omul? Este dificil să însumezi o viață în cuvinte, fiecare om având idealuri, principii și obiective diferite în viața sa personală. Totuși, când diferențele dintre aceste perspective devin o problemă? Cât de bine considerați că îi cunoașteți pe oamenii dragi vouă? Sunteți convinși că vă vor fi alături în situațiile nefavorabile? Urmăriți povestea drumului nou, a rădăcinilor, degradării, nebuniei, trecutului și începuturilor unui cuplu, prin prisma bătăliilor dintre iubire și materialism. 

Din distribuția spectacolului au făcut parte: Camelia-Cristiana Chicos, Elena Iacob, Victor-Florian Mecheci, Ştefan Nădejde Ştefana Derveş, Rareş Mihăilă, Daria Verman, Ruxandra Rotaru, Iulia-Bianca Cristea, Luca Ciceu, Emma Iona Gherganu, Bianca Munteanu. 

Finalul spectacolului nu a încheiat noaptea în teatru, căci ea abia începuse, gong-ul lui Ștefan Huluba bătând cu putere, răsunând o sală întreagă cu aplauze. Astfel, începe seara de improvizație alături de trupe și trainerii lor. Unindu-și forțele și ideile, fiecare trupă a prezentat un joc propriu de improvizație, desfășurat mai apoi de mentori. De la cântece compuse spontan, până la scene dramatice, romantice și comice, fiecare moment a fost mai special ca celălalt.

În final, se pare că Vlad Pânzaru și Tiberius Zavelea au atras cel mai mult ochii publicului, fiind “premiați” cu urale zgomotoase. Aceeași părere a fost primită și de la doamna Mihaela Sîrbu, dar mai ales de la Uber, câinele acesteia și cel mai respectat câine-dramaturg.

24 august – “Visul unei nopți de vară”

Încheiem prima jumătate a festivalului cu un spectacol de licență de la UNATC, ce ne conduce spre un cu totul alt univers: universul clasic al lui William Shakespeare. 

Într-o noapte din miezul verii, în piesa marelui dramaturg, patru tineri se aventurează într-o pădure unde se intersectează cu zânele conduse de Titania şi Oberon, un cuplu în a cărui ceartă va fi atras şi Fundulea, vedeta unui grup de actori amatori. În versiunea celor de la UNATC, misterioasa noapte se lasă nu în pădure, ci în hotelul Atena, unde Tezeu urmează a se căsători cu Hipolita. Dar când spiritele nopţii pun stăpânire pe acest spaţiu, DJ-ul Puck orchestrează o serie întreagă de încurcături.

Astfel, am trecut de prima jumătate a festivalului. Vă invităm în continuare în universul nostru, unde adevăratul concurs și cele mai intense experiențe abia încep. 

Articol redactat de Brătescu Ștefania, Popa Alessia și Ioana Verman

Povești din culise: Amprente & Heavenly Hell

Povestea I.D. Fest de anul acesta avansează ușor, ușor spre noi etape, unde oameni străini devin un tot unitar. Sunt conectați prin sufletele ce bat acum în ritmul aceleași melodii și prin pasiunea neîncetată pentru teatru. Această conexiune unică și profundă a fost resimțită de trupele Amprente și Heavenly Hell, care se întorc pe planeta noastră pentru a planta noi gânduri și idei ce se vor agăța și metamorfoza în noi decoruri. Care este povestea lor? Cu ce așteptări au călătorit până aici? Este timpul să aflăm până ne revedem data viitoare.

Amprente Brașov

Fiind înființată în anul 2002, trupa Amprente a reușit să lase „amprente” adânci în lumea teatrului. Au pus pe scenă peste 20 de spectacole, fiecare aducând cu sine o viziune autentică asupra lumii. Participând la o varietate de festivaluri, aceștia au prins rădăcini în pasiunea pentru artă și teatru. Ingredientele unice ale trupei: sinceritatea, îndrăzneala și stângăcia, au contribuit la farmecul său aparte.

Trupa Amprente aduce pe scena Teatrului Bacovia un spectacol cu totul deosebit –  „FRAGIL”. Piesa își are inspirația în propria lor viziune artistică, fiind în colaborare cu elevii Liceului Vocațional de Arte Plastice “Hans Mattis-Teutsch” din Brașov. Spectacolul „FRAGIL” își are baza în universul psihicului uman, a curajului și sensibilității noastre, explorând natura latentă și manifestă a acestuia, gândurile despre prieteni, profesori și părinți. Cu un colectiv talentat și dedicat, spectacolul îi aduce în distribuție pe: Daria Bugnar, David Gătejel, Andrei Amitrului, Bogdan Corboș, Miruna Brescan, Teodor Petriceanu, Bogdan Banciu, Ana Băjenescu, Marta Puiu, Andrei Măhălean, Maria Oloeriu, Sofia Coman, Teodor Bucur.

Cu cea de a 24-a ediție a festivalului I.D. Fest, tinerii artiști ai trupei au intrat încă din prima zi în atmosfera cosmică a acestei ediții, fiind primiți într-o călduroasă îmbrățișare de traineri. Dar ce face experiența I.D. Fest atât de nemaiîntâlnită pentru participanții noștri, lăsând o amprentă atât de mare asupra lor? 

“Este un festival în care te retragi în foișor și dansezi, iar apoi ai conversații profunde pe o bancă. În care începi să plângi în timpul atelierului pentru că ai memorat forma mâinilor celor din trupă. În care simți capul celui din stânga sau din dreapta pe umărul tău. Unde de-abia aștepți să vezi din nou oameni.”

Aceștia vor urca pe scenă pe 27 august la ora 14:30, pregătiți să arate publicului o viziune cu totul specială, ce va planta în casa Bacovia noi amintiri și perspective.

Heavenly Hell Timișoara

Heavenly Hell nu este doar o trupă de teatru – este o familie în care artiștii împărtășesc pasiunea pentru teatru. De peste două decenii, aceștia evadează din monotonia cotidianului, lăsându-și imaginația să zboare liber. S-au specializat  în regie, scenografie, artă teatrală și, desigur, în arta improvizației. Cu pasiunea lor pentru artă, tinerii artiști  au reușit să trezească gânduri, să aducă emoții și să redefinească limitele artei scenice.

Într-o atmosferă învăluită de întuneric, un bar sărăcăcios devine scena unui spectacol care va dezvălui secrete adânc îngropate. “Recviem”, un spectacol semnat de trupa Heavenly Hell, aduce în prim-plan o galerie de personaje misterioase, fiecare cu propriile lor povești întunecate. Cu fiecare cuvânt rostit, cu fiecare gest și privire, pânza subțire a iluziei se destramă, dezvăluind adevăruri dureroase și dezamăgitoare. ”Trecutul le va decide viitorul”. Tinerii împărtășesc nu doar pasiunea pentru procesul artistic teatral, cât şi cea legată de scrierea dramaturgică. Din nimic, reușesc în fiecare an să creeze noi taine ale artei. 

‘’Este chiar unul dintre lucrurile pe care le iubesc cel mai tare. Este modul în care ai oportunitatea să aduci o poveste nouă pe lume, pe care să o pui pe scenă și să i-o transmiți unei audiențe exact așa cum vrei tu, la nivel de trupă, fără nici o barieră a unui text. Tot ce vrei se poate face.’’ Cu istoricul dramaturgic în spate, trupa Heavenly Hell va juca spectacolul ‘’Recviem’’ cu distribuția: Tatiana Lazăr, Karina Caragea, Maya Morun, Bianca Ababei, Voicu Dumitras, David Secosan, Anastasia Plesa, Victor Bortea, Tijana Stetco.

 Când orologiul anunță ora 16:30, Heavenly Hell intră în lumina reflectoarelor. Așa că vă așteptăm pe data de 26 august unde vom fi martorii unei manifestări artistice de excepție. 

 Cu povești și spectacole fascinante, oameni conturați de un talent inedit, actori și dramaturgi, festivalul continuă alături de trupele noastre. Fiecare perspectivă adusă creează experiențe magice, adăugând I.D. Fest în povestea lor, iar pe ei, în a noastră. Dar festivalul nu s-a terminat încă. Stelele sunt încă pe cer, luna încă bate ca un reflector pe scenă, iar noi vom fi tot aici.

Articol redactat de Brătescu Ștefania, Turcea Nayra și Raluca Sandu.

Povești din culise: Victory of Art & treivirgulăpaișpe

În ultimele zile de I.D. FEST, ne întâlnim cu două trupe total distincte, dar al căror univers se leagă în acest an pe planeta festivalului: 3,14 Buzău, debutanți ai festivalului, și Victory of Art București. Prima trupă va juca pe 25 august, la ora 15:30, piesa „Brainstorm”, pe când cea de a doua se prezintă cu spectacolul „La vita e bella”, pe 27 august, la ora 16:30, ambele la Teatrul Municipal „Bacovia”. 

Victory of Art

Victory of Art este un proiect născut din dragoste – dragostea pentru teatru, artă, oameni. Fondat în anul 2012, au susținut deja peste 200 de spectacole, având de-a lungul anilor peste 1000 de studenți.

Au venit la I.D. Fest pentru a ne prezenta spectacolul „La vita e bella”, adaptare după filmul „La vita e bella” de Roberto Benigni. 

Guido Orefice, un evreu italian plin de candoare și energie se mută în orașul Arezzo cu scopul de a începe o nouă viață. Acolo se îndrăgostește de profesoara Dora, femeie cu care ajunge să trăiască o idilă palpitantă, plină de miracole și de sacrificii. Adaptare după filmul lui Roberto Benigni, „La Vita E Bella” în regia Julietei Georoiu și a lui Radu Solcanu, este despre puterea imaginației, despre opunerea față de nemiloasele realități din timpul celui de-al doilea Război Mondial, despre iubire, curaj, putere, joacă și bucurie.

Cu ocazia celei de a 24-a ediție I.D. Fest, membrii trupei Victory of Art își deschid sufletul față de noi, oferindu-ne informații direct din culise, departe de văzul spectatorilor.

I-am întrebat prima oară ce fel de ritual au înainte de a urca pe scenă, iar aceștia ne-au răspuns astfel:

„Clasicul cerc, iar apoi mergem la câte o persoană și ne luăm în brațe strâns. După acest proces, spunem toți: <<O să fie un spectacol bun, deoarece noi suntem buni>>, este un mod de manifestare pentru noi.

Cum filmul „La vita e bella” este o poveste dureroasă, eram curioși să aflăm ce i-a atras să joace o adaptare după acesta:

„Este o piesă tragică, iar noi trebuie să abordăm această temă într-un mod foarte pozitiv, chiar ușor copilăresc.”

Pentru că trupa Victory of Art este deja la a treia ediție de I.D. Fest, eram curioși să aflăm motivul pentru care se întorc an de an:

„La I.D. sunt foarte împăcat spiritual, este pur și simplu o stare de pace interioară supremă. În plus, absolut nimic nu este superficial – de la încălzire, la workshopuri…Teatrul Municipal Bacovia este o a doua casă pentru noi.”

Cum atelierele sunt aproape pe final, am dorit să știm care a fost experiența lor cu trainerii:

„Cu Antonia Scuțaru și Robert Onofrei avem o conexiune mai profundă, pentru că sunt mai apropiați de vârstă cu noi. Sunt niște oameni foarte flexibili și nu simțim că ar fi o relație profesor-elev între noi.”

Cum atelierele sunt o experiență unică pentru fiecare trupă, cei de la Victory of Art ne-au oferit o definiție universală:

„Fun, distractiv, puțin ciudat…Însă, din primele minute s-ar deschide față de cei din jur, ar lasă orice inhibiție deoparte, pentru că este aproape ca o joacă de copii.”

treivirgulăpaișpe

Alături de noi s-a aflat și trupa 3,14, din orașul Buzău, care a ales să abordeze cu piesa „Brainstorm” un subiect ce înseamnă o provocare și este greu de îndurat pentru un actor – viața adolescenților. Ei ne avertizează ca prognoza de astăzi urmează să fie „ploaie de lacrimi, soare cu dinți și o avalanșă de sentimente”. Piesa are regia și scenografia realizate de Dănuț Solcan, dar cu siguranță talentul acestora va fi cel ce ne alina in acest decor lacrimogen. 

„3,14” a luat viața în ultimii ani, când elevii de la Colegiul Național “B. P. Hașdeu” au reușit să strângă publicul a mai mult de 30 de săli de teatru, nu doar din Buzău, ci și din jurul țării.

Debutul lor palpitant la I.D. Fest ne-a făcut curioși. O trupă mică, dar cu o prezență impunătoare, trupa treivirgulăpaișpe (sau 3,14) ne-a împărtășit o parte dintre secretele lor din spatele cortinelor.

Numele trupei reprezintă o enigmă, pe care noi am fost nerăbdători să o descrifrăm, alături de povestea lor:

„Trupa noastră s-a fondat în 2016. Numele nu a fost ales la întâmplare. Zecimalele infinite și care nu se repetă arată autenticitatea noastră și dorința de nou.”

Fiind pentru prima dată la I.D. Fest, am vrut să aflăm ce așteptări au aceștia despre această ediție:

„Partea cea mai interesantă a unui festival este descoperirea, fie ea individuală sau de grup. Suntem foarte nerăbdători pentru atelierele și prieteniile pe care ni le vom face.”

Fiind o piesă despre adolescenți, jucată de adolescenți, nu putea sa lipsească curiozitatea de a afla ce le place actorilor cel mai mult la piesa lor:

„În timp ce unii apreciază tema piesei, adolescența cu toate aspectele ei, alții apreciază dansurile. Cert este că spectacolul nostru este un Roller coaster emoțional.”

Fiecare actor se conectează într-un fel aparte cu personajul pe care îl joacă, iar cei de la 3,14 au o poveste specială pentru cazul lor:

„Frumusețea spectacolului nostru este că personajele sunt inspirate chiar de noi și de poveștile noastre.”

Dorința de a afla mai multe ne-a inspirat să îi provocăm pe cei de la 3,14 să descrie experiența festivalului cuiva care nu a participat niciodată:

„Pregătiți-vă de fun peste fun și extra fun. Ne-am simțit atât de bine primiți încă din momentul când am ajuns la gară. E o experiență plină de magie la care vom reveni 100%.”

Două dintre trupele ajunse pe planeta noastră ne-au împărtășit tainele și riturile tărâmului lor, dar și primele impresii despre I.D. Fest 24. Iar cum racheta festivalului tocmai ce a aterizat, iar emoțiile devin din ce în ce mai puternice, participanții sunt nerăbdători pentru a afla continuarea poveștii festivalului.

Articol redactat de Adjudeanu Amalia și Gheorghiță Ana Maria.

I.D. în praf de stele: prima zi printre planete

 I.D. Fest se reîntoarce în această vară sub numărul 24, alături de cele 11 trupe din toată țara, pregătite să joace pe scenă băcăuană a Teatrului Bacovia. Vrăjiți de entuziasmul estival, participanții și-au unit universurile sub promisiunea momentelor și experiențelor unice, îndrăgite tocmai datorită efemerității lor. Aventurierii sunt găzduiți de Universitatea „Vasile Alecsandri”, călătoria având loc pe parcursul a 7 zile, între 21 și 28 august. Astfel, vă invităm să urmăriți prima zi a festivalului!  

Bun venit în noul univers

Soarele anunță momentul sosirii, iar echipa I.D. Fest se îndreaptă grăbită spre gară, pentru a întâmpina trupele de teatru participante. Ora 11 aduce cu  ea și  trenul de Câmpina, pancartă inscripționată cu numele planetei călătoare înălțându-se jovial. Trenul oprește în stație cu un scârțâit puternic, dând start forfotei.

“Am ajuns!”. Locuitorii planetei “Mircea Albulescu” părăsesc curioși  spațiul strâmt al vagonului nr. 1 cu un prim pas încrezător. Deși universul le este familiar, chipurile necunoscute stârnesc entuziasm, energizând atmosfera. “Chiar se întâmplă!”. Plecarea spre locul de întâlnire al tuturor planetelor trebuie să fie imediată, însă nu înainte de imortalizarea momentului! Deschiderea festivalului mai poate aștepta încă un pic…

Ușile teatrului se deschid

Opening-ul se lasă într-adevăr așteptat. Trăgând cortina sălii de repetiții Petru Valter, un nor  jucăuș de fixativ te întâmpină neînfricat. Frizuri îndrăznețe și panglici colorate inundă câmpul vizual. Actorii pregătiți și entuziasmați navighează holul agitat spre sala de spectacol. Imnurile festivalului răsună zgomotos în timp ce  organizatorii își reiau pozițiile. Încă 7 minute. Oamenii încep să își ocupe locurile. Încă două minute…

Este ora 19:38. Stele universului I.D. Fest intră în sală în urale zgomotoase, ocupându-și locurile. Luminile se sting. Cortina de catifea roșie este trasă rapid, dezvăluind o silueta acoperită de un cearșaf alb. Începe. Dinamic, hazliu și emoționant sunt cuvintele care încununează spectacolul de deschidere al festivalului. Racheta I.D. Fest se înalță spre cosmosul teatral, pe fundal răsunând melodia “Praf de stele”. Zeci de stele și avioane de hârtie inundă sala, sub aplauzele spectatorilor. ”Deschide avionul” și pregătește-te de spectacol!

Zburând spre ”Uzina Artiștilor”

Un ultim avion coboară din lojă, în timp ce cortinele se sustrag încă o dată din fața scenei, pentru a primi în lumina reflectoarelor spectacolul “Uzina Artiștilor”.

Piesa ”este o comedie cu elemente tragice sau poate mai bine spus, o comedie puțin tristă. Dacă doriți să râdeți – râdeți, dacă doriți să vă emoționați sau să plângeți – plângeți. Este un spectacol despre noi și despre voi. O trupă de actori repetă pentru premiera spectacolului Istoria româniei povestită în nunți și înmormântări. Premieră la care urmează să vină celebra comisie Uniter. Spectacolul din spectacol este modern, musical, pe alocuri – performativ, eclectic. Actorii sunt dirijați de un fost mare regizor care încearcă să-și relanseze cariera. Își propun mult – își propun să fie actuali, își propun avangardism, își propun premii și notorietate, dar undeva, pe acest drum, uită unii de alții”, declară regizorul Matei Lucaci-Grunberg, aflat la prima colaborare cu teatrul băcăuan.

Din distribuție au făcut parte: Bianca Babașa, Matei Bogdan, Valentin Braniște, Minodora Broscoi, Bogdan Buzdugan, Florina Găzdaru, Corina Goranda, Ștefan Huluba, Tudor Hurmuz, Vlad Nicolici, Daniela Vrînceanu.

Însă aventură noastră nu se încheie aici! Urmează zile încărcate de emoție, dinamism și artă chiar aici la I.D. Fest.

Articol redactat de Ilaria Puiu

Cunoaște noii traineri din I.D. Fest 24

O vară aflată la final, un august la mijloc și o nouă ediție I.D. Fest creeaza forfotă în Bacău. Iar pentru acest nou început își fac apariția noi chipuri pregătite să energizeze a 24-a ediție a festivalului. Astfel, vă invităm să faceți cunoștintă cu noii traineri din această ediție!

Cristina Dănciulescu își împarte inima între două arii importante ale artei: teatrul și poezia. Participă activ la evenimente culturale, precum ”Playing It Sharp” și ”The sixth sens belongs to women”, însoțită de poemele sale. În 2021 a jucat în spectacolul Trei Jobene, parcursul în teatru începând în Constața, în cadrul trupei  „Aici Constanța”. 

Antonia Scutaru și-a început aventura în lumea actoriei în cadrul trupei de teatru tânăr Atelierul de Teatru din Botoșani, în clasa a IX-a. În prezent este actor colaborator la Tetrul Teatrelli, unde joacă în spectacolul “cerul (hartă către casă)”. Rolul Iolandei în serialul “Groapa”, care va putea fi urmărit, din toamnă, la Pro TV, este primul ei proiect de televiziune.

Robert Onofrei reușește cu succes să îmbine armonios două pasiuni: fotografia și teatrul. A activat între anii 2014-2018 în trupa Atelierul de Teatru din Botoșani, jucând în diverse piese precum „Chatroom” și „Un Spectacol Fantomatic”. În anul 2018 începe studiile în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale”, timp în care își asigură roluri în filmele „The Clasroom” (2018) si „Parallel Worlds” (2019). În prezent este masterand și fotograf pentru festivalul AmFiTeatru.

George Zamfir aka Zippo este fost membru al trupei de teatru amatoricesc In The Spot Bacău. În timpul primului an de master, a facut parte din echipa de regie a proiectul Madach 200 din cadrul Theatre Olympics Budapesta. Unul dintre cele mai recente proiecte regizate de acesta este spectacolul de lectură “Totul e bine cand se termină”.

Maria Moroșan este fost membru al trupei Acting Up București, trupă care s-a făcut remarcată în cadrul festivalului Ideo Ideis prin spectacolul „Amintiri fatomatice”. A studiat în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București, iar în prezent interpretează rolul Marianei în spectacolul „Măsură pentru măsură”.

Adrian Ionescu descoperă în timpul liceului lumea teatrului adolescentin prin intermediul aventurilor din „Interior”, trupa de teatru din Ploiești. Studiază apoi la Universitatea Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale”, în cadrul căreia și-a început și studiile de masterat. A jucat în diverse producții precum „Pacea eternă”, „Deposit”, și „Bad Jews”, în prezent fiind actor la Teatrul Bacovia din Bacău.

Mădălina Mihai și-a încheiat studiile în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale”, culminând cu un masterat în Arta Scenografului. Astfel, aceasta dispune de un portofoliu larg de proiecte, printre care se numără  „Peștii dorm?”, „X și O” și „Depozitul 0”. Din luna iunie a anului 2023 este actriță la Teatrul Bacovia din Bacău.

Bianca Babașa și-a cultivat pasiunea pentru teatru în cadrul trupei Act Bacău, debutând în lumea teatrului profesionist prin piesa „Sâmbăta Ganhdi tăcea”. În prezent este actriță la Teatrul Bacovia, asigurându-și un rol în spectacolul „Uzina Artiștilor”, care va fi jucat și în cadrul  ediției aceteia a festivalului I.D.Fest.

I.D. Fest 24 nu este doar despre teatru, ci și despre experiețe, oameni și momente. Iar dacă experiențele sunt clădite prin oameni, însăși experiența de festival este construită prin intermediul oamenilor pasionați: trainerii.

Articol redactat de Ilaria Puiu

TRAINERII VETERANI. CINE SE ÎNTOARCE ÎN EDIȚIA 24

An de an sutelor de participanți le este deschisă calea de a cunoaște oameni și de a forma experiențe de neuitat, de a învăța lucruri noi prin intermediul festivalului, cu ajutorul trainerilor. Implicându-se pentru a le oferi adolescenților cele mai bune amintiri, aceștia modelează festivalul anual până la ajungerea lui la cea mai bună formă posibilă.

Alexandru Ivănoiu, fondator al Teatrului Improbabil, care are ca scop reinterpretarea teatrului radiofonic, se întoarce și anul acesta pentru a ajuta tinerii actori. Acesta a urmat un curs al Universității din Vienna pentru management cultural și unul al Academiei Schimbării (Centrul Cultural Cluj), tot de management cultural intitulat „Cultura ca serviciu public”, în urma studiilor ce privesc teatrul.

Alexandru Ivănoiu

Kiki (Cristina) Simion, a cărei porecle o păstrează chiar din clasa întâi, este absolventă in anul 2019 a UNATC, secția actorie. Ea este devotată artei încă din primii ani de viață, și împărtășește o pasiune aparte pentru spectacolele internaționale.

Cristina Simion

Minodora Broscoi, actriță la Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, nu lipsește nici anul acesta din familia trainerilor, implicarea sa fiind neîntreruptă. Fostă studentă a facultății UNATC, Minodora se mândrește nu doar cu rolul de actrița, dar și cel de trainer și instructor de pilates.

Minodora Broscoi

Eva Cosac, cunoscută pentru apariția sa in serialul Pro TV, “Videochat”, și pe podiumurile teatrelor, i se va alătura lui Vlad Pânzaru pentru a crea o echipă ambițioasă de traineri. Studentă la actorie în urma activării în trupa “Brainstorming” timp de 4 ani, Eva arată mare pasiune față de artă nu doar prin interesul către teatru, ci și de poezie. Alături de Catrinel Rădoi, aceasta a publicat o carte de poeme, intitulată “Tot ce am reusit sa strangem”.

Eva Cosac

Vlad Pânzaru, născut în Roman, este absolvent al UNATC la clasa profesorilor Mihaela Sîrbu și Florin Grigoraș, și a luat parte în o varietate de filme și spectacole de teatru. Fiind coechipier chiar al partenerei sale de scenă în “Wasted” și “Romeo și Julieta”, Vlad este așteptat cu brațele deschise, fiind deja familiarizat cu împrejurimile.

Vlad Pânzaru

Bogdan Iancu, a crescut în București, unde s-a regăsit în teatru încă de mic copil, atunci având oportunitatea să joace si în primul său film, ‘Ho Ho Ho’. Câștigând inimile spectatorilor, cariera sa s-a dezvoltat complex, prin rolurile sale din reclame și chiar și filme recunoscute cu premii. Acesta a absolvit UNATC in anul 2022.

Bogdan Iancu

Tiberius Zavalea a crescut în cadrul teatrului prin trupa orașului său natal , “Aici” Constanța. Chiar dacă actorul este de părere ca nu “a ales viața de actor, ci aceasta a ales-o pe el”, talentul acestuia cu siguranță a jucat un rol important în a ajunge pe scena a două festivaluri de teatru încă din clasele gimnaziale. La momentul actual Tiberius este student la UNATC, și i se va alătura I.D Festului și anul acesta.

Tiberius Zavelea

Ștefan Huluba, a ajuns să joace roluri complet diferite față de meseria pe care și-ar fi dorit să o aibă când era copil, cea de preot, dar și-a urmat visul din adolescență ce i-a oferit succesul și dragostea față de ceea ce face. Acesta nu își ocupă timpul doar cu rolurile în spectacole de-a jurul României, ori singur, ori împreună cu trupa acestuia de improvizație “Backstage Boys”, ci este și angajat al Teatrului Bacovia și susține cursuri de improvizație pentru adolescenți.

Ștefan Huluba

Teodora Dinca și-a dat seama că teatrul este făcut pentru ea de la primul său rol, atunci când era la grădiniță. Urmându-și  visul în continuare, aceasta a absolvit UNATC, secția actorie, iar acum este actriță pe cele mai cunoscute scene din România, unde colaborează și cu Teatrul Improbabil. După terminarea masterului, Teodora și-a deschis un nou spațiu cultural în București, în Centrul Vechi, la Cafeneaua Veche 9, din dorința de a ieși din zona ei de confort.

Teodora Dincă

Bianca Nițu se reîntoarce la I.D Fest pe post de trainer, pentru a pune în practică Abilitățile pe care le-a căpătat și ca participantă la festival. Fiind fostă membră a trupei “Drama Club” și absolventă a  Univeristății Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L. Caragiale” București, Bianca este pregătită pentru a participa la festival dintr-o altă perspectivă, cea de trainer .

Bianca Ni

Fiind deschiși la posibilitatea de a afla mai multe despre ei, de a lucra în echipă, și de a evolua în lumea teatrului, participanții I.D Fest sunt, cu siguranță, nerăbdători să îi cunoască pe traineri. Aceștia vor fi cei care îi vor îndruma și ajuta pe parcursul festivalului, și fără de care s-ar desprinde o mare bucată din universul festivalului.

Articol redactat de Ana Maria Gheorghiță

JURAȚII EDIȚIEI 24

I.D. FEST 24 aduce la masa juriului câteva personalități marcante ale teatrului și cinematografiei românești. Experiența și determinarea acestora vor contribui la dezvoltarea pe plan profesional a participanților de anul acesta.

HORIA SURU

“Baza este actorul, pentru că de la el pleacă totul”

Recunoscut ca unul dintre primii participanți ai festivalului I.D. FEST, Horia Suru a avut ocazia să fie martor al frumoasei evoluții a teatrului băcăuan. El a avut ocazia să fie participant, organizator, trainer, iar în prezent membru al juriului.

Absolvent al Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul UBB, actor și regizor, acesta se poate mândri și cu premiul UNITER câștigat cu spectacolul “Trilogia minelor”. Capodoperele lui Horia Suru reușesc să uimească publicul cât ai spune “regie”.

ISABELA NEAMȚU

Reprezentând un nume valoros al lumii teatrului și a cinematografiei, Isabela Neamțu încântă publicul cu talentul său încă de la vârsta de 20 de ani. Aceasta este actriță a Teatrului Nottara din București, dar înainte de asta s-a bucurat de o experiență inedită în echipa Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț, în perioada 2008-2011.

Până în prezent, unul dintre cele mai mari roluri ale Doamnei Neamțu este “Irina” din pelicula “Clouds Of Chernobyl”, film ce a fost proiectat de două ori la Teatrul Municipal Bacovia. Ne încântă de fiecare dată cu prezența și iubirea ei față de tinerii iubitori de artă.

ȘTEFAN LUPU

Ștefan Lupu a studiat la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în prioada masterului s-a orientat spre dans. În prezent este actor la Teatrul Mic din București, iar ediția I.D. FEST de anul acesta reprezintă prima tangență a acestuia cu festivalul de teatru băcăuan.

Doctorand al Studiilor teatrale aplicate, acesta s-a remarcat în întreaga țară cu spectacolul Zic Zac, ce i-a adus Premiul special UNITER, precum și Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Absolvenților UNATC.

Acesta este juriul ediției de anul acesta a I.D. FEST. Cei trei vor viziona cu atenție toate spectacolele și vor alege marele câștigător al festivalului. Pasiunea nemărginită pentru teatru, artă, cultură îi va apropia și mai mult de participanții în care se regăsesc atunci când își amintesc de anii lor de adolescență.

I.D. FEST 24 e mai aproape decât crezi 👀 trage cu ochiul pe Blog pentru a vedea cine va fi la masa juriului de anul acesta 💗

Articol redactat de Ștefania Solomon