Baletul artă, plăcere sau sacrificiu?

O lebădă…plutește, traversând luciul apei dintr-un loc în altul. Calmă, inexpresivă, cu gâtul lung și aripile larg deschise își parcurge traseul grațioasă, plină de seninătate. Nimeni nu observă ce obstacole întâmpină în adâncul apei sau cu câtă rapiditate trebuie să își miște membrele…Nimeni nu-i observă sacrificiile existenței. Metaforic vorbind, pentru unii considerat doar un stil de dans, pentru alții un stil de viață, baletul reușește să se afirme prin afinitate și prin ușurința mișcării, devenind muzică pentru retină.

ÎNCONJURAȚI DE TUTU-URI ȘI PANGLICI ROZ

Mulți oameni consideră că această artă se învârte doar în jurul unor rochițe galante, tiare sclipitoare sau panglici roz, atribuindu-i baletului această culoare, chiar și cu o fundiță deasupra! Dar nu multă lume cunoaște lăuntricul acestui univers plin de sacrificii. Începând cu formele propriului corp, cu forma brațelor, continuând cu mintea concentrată în fiecare secundă și repetarea aceleiași mișcări mlădioase de cel puțin 10 ori până când totul arată perfect, arta baletului a fost proclamată în S.U.A la începutul acestui an, cel mai solicitant job, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Devotamentul, sofisticatele denumiri din limba franceză, spectaculozitatea și istoria din spatele cortinei baletului clasic reușesc să fascineze, dar și să își selecteze publicul. Balete precum “Lacul lebedelor”, “Romeo și Julieta” sau “Frumoasa din pădurea adormită” izbutesc să stârnească curiozitatea și pasiunea micilor balerine, descoperindu-și puritatea și inocența prin muzica clasică de calitate, alături de costumele plăpânde și fluturarea picioarelor. Dar de aici și până la a ajunge la 8 ore pe zi de muncă, la trierea prin audiții pentru roluri la unele dintre cele mai prestigioase teatre din lume, trebuie realizate sacrificii enorme pentru a înfrunta obstacolele întâlnite. Accidentele fizice și conflictele cu propria ta gândire completează acest sacrificiu al performanței unui artist.
Cerințele baletului clasic îi dictează întregului corp că trebuie să funcționeze perfect, în special coloanei vertebrale, poziția firească a corpului fiind cu membrele inferioare aliniate în plan sagital. În definirea complexității acestei arte, dansul clasic stă la baza multor stiluri de dans: contemporan, neoclasic, de caracter și chiar și la baza dansului modern.

EXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ BALET?

Pentru că nu întotdeauna dăruirea pe care o oferă le aduce satisfacție, mulți artiști rămân cu această artă, grea de cucerit, doar în suflet. Aceștia reușesc să includă baletul în viețile lor de zi cu zi ca și mici plăceri ale vieții, deoarece ca și sportul, dansul clasic ne formează echilibrul de care cu toții avem nevoie.
Arta care îți dezvoltă simțul esteticului, te plimbă cu capul în nori și te lasă cu corpul pe pământ, formând armonia și balansul artistic cu care se hrănește un adevărat iubitor de frumos.
Cum spune și Martha Graham,

Corpul spune ceea ce cuvintele nu pot

, așa că trebuie să continuăm să plutim, precum lebăda, pentru a ne lua zborul la un moment dat. Eu încă plutesc…cu ajutorul unei tiare și al uni tutu alb. Ce ar fi să ne luăm zborul?!

Articol scris de Mara Bălăiță

Leave a Reply

Your email address will not be published.