Arta “doctor” în relaxare

În lumea agitată de astăzi, este important să avem o modalitate de a ne relaxa și de a ne elibera de stresul cotidian. Arta poate fi o modalitate excelentă de a atinge acest obiectiv, oferindu-ne ocazia de a ne exprima creativitatea și de a ne relaxa în același timp. În plus, practicarea artei ne poate ajuta să îmbunătățim abilitățile noastre de concentrare și de îndemânare, făcându-ne să ne simțim mai energizați și mai încrezători.

Pictura pe numere

Pe lângă faptul că pictura pe numere este o activitate relaxantă care nu te lasă să te plictisești, aceasta este o metodă ideală de a-ți îmbunătăți abilitățile sau de învăța unele noi. Te poate ajuta la înțelegerea percepției umbrelor și a nuanțelor de culoare, stimulându-te și dezvoltându-ți creativitatea.  Începi cu niște forme mici, neobișnuite, numai ca acestea să formeze mai târziu o floare, apoi alta, o vază, o carte, toate acestea contopindu-se într-o imagine meticuloasă, la care nu te-ai fi așteptat.

Pentru a picta pe numere ai nevoie de două lucruri importante: kit-ul care cuprinde tot ce ai nevoie(pensule, acrilice, mapă) și de răbdare. Fără răbdare nu vei reuși. Pictura nu este un lucru pe care îl poți termina într-o singură zi, procesul putând lua chiar și săptămâni. Dar acesta este și farmecul, să nu te grăbești și să fii doar tu cu tine însuți.

Recomandare: Îți recomand playlist-ul acesta, îmi place să îl ascult când pictez singură.

Pictura pe sticlă

Pe cât de grea pare această îndeletnicire, pe atât de satisfăcătoare și relaxantă este. Într-adevăr, necesită multă răbdare și timp liber, dar rezultatul este întotdeauna unul spectaculos și de efect, iar întreg procesul provoacă o senzație terapeutică. Această tehnică a pornit acum mult timp, însă în România a prins amploare în zona Transilvaniei. Pictura pe sticlă te poate ajuta să reprezinți lumea din jurul tău sau chiar și propriile frământări, prin intermediul culorilor vii.

Pentru a realiza o pictură pe sticlă, materialele de care vei avea nevoie sunt: sticla drept suport, acuarelă, guașă, ulei, tempera, iar ca instrumente: pensula și penița. Există mai multe tehnici de realizare al acestui proces, dar un lucru este cert, acela că rezultatul trebuie privit întotdeauna de pe partea nepictată a suportului de sticlă.

Recomandare: Recomand ca pentru pictura pe sticlă să conturați mai întâi modelul cu un marker și să lucrați în oglindă.

Pictura pe diamante

Această activitate este cu siguranță mult mai puțin cunoscută decât toate celelalte, însă este la fel de relaxantă. Un punct forte este faptul că te acaparează total, neavând nevoie de experiență pentru a realiza o pictură reușită. Conceptul acestei tehnici este unul foarte simplu și acesta presupune crearea unei picturi cu ajutorul unor diamante de mărimi mici, pe care le vei lipi de o pânză. Această tehnică își are originile din Asia, însă s-a răspândit neașteptat de repede în Europa.

Beneficiile acestui hobby sunt evidente, și anume, reducerea anxietății și a stresului și relaxarea minții. Pentru realizarea acesteia ai nevoie de: pânză autoadezivă, un stilou, un vas pentru a culege diamantele, o pastă de ceară și de diamante. Rezultatul este unul extraordinar, iar la final poți folosi pictura drept decor.

Quilling

O activitate care poate începe ca un simplu hobby dar care poate deveni o adevărată artă, quilling este la îndemâna oricui. Pentru început, ai nevoie doar de hârtie quilling, pe care o poți găsi la orice librărie Alexandria, și de un „ac” special pentru a rula hârtia. De asemenea, ai nevoie de calm. Oricât de bine ți-ai începe ziua, dacă te vei apuca de un model quilling, vei avea ceva de lucru. Nu doar din punct de vedere al hârtiei dar și psihic fiind, pentru mine cel puțin, o adevărată provocare de a nu îmi face „peri albi” când nu se lipește „chichița aia de hârtie” de mulaj.

Cu toate acestea, la final vei fi cuprins de o senzație euforică când vei vedea cât de meticulos ai putut lucra. Sau din contră, nu îți iese nimic. Cum se spune ”A doua oară este cu noroc”, nu trebuie să fii dezamăgit, cu eforturile dublate și rezultatul va fi unul mai frumos. Recomandare: Îți recomand să îți cumperi un ac special, iar hârtia să nu fie nici prea subțire(se va rupe ușor), dar nici prea groasă(va fi greu de

Pictarea semnelor de carte

Dintre toate activitățile prezentate, aceasta ar putea să pară cea mai banală, însă vă pot spune cu certitudine că este o tehnică de relaxare foarte efectivă, în special pentru persoanele anxioase și nu numai. Este una dintre cele mai simple metode, și cu toții știm că putem folosi o multitudine de materiale pentru a realiza un semn de carte, dar cu siguranță, pictarea materialului este partea cea mai interesantă din acest proces.

Patru semne de carte colorate cu diverse modele.
Sursă foto: Kasturi Roy pe Unsplash

De asemenea, la final, îl putem decora cu accesorii simple, dar de efect sau chiar și accesorii extravagante, cum ar fi: panglici, cristale sau doar un șnur de lână. Un semn de carte pictat manual este o idee bună drept cadou, iar rezultatul este întotdeauna magnific.

Arta poate fi o modalitate minunată de a te destinde și de a te elibera de stresul cotidian. Prin concentrarea atentă asupra procesului de creație, poți reduce nivelul de anxietate și îți poți îmbunătăți starea de spirit. Astfel, nu ezita să îți încerci mâinile pentru a-ți regăsi liniștea interioară și pentru a-ți descoperi creativitatea.

Articol realizat de Nayra Turcea și Ștefania Tofănescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.