Arta cititului. Expirat sau de actualitate?

O privire de ansamblu în zilele noastre

Modernizarea societății umane are ca și consecință pierderea obiceiurilor vechi de multe ori. Spre exemplu, înainte de existența e-mailului se trimiteau scrisori, înainte de a fi medicamente se prescriau vrăji și rugăciuni.

Mulți cred că, în zilele de astăzi, cititul ar putea fi și el un obicei al trecutului, o ocupație lentă și redundantă într-o lume care se grăbește spre diferite idealuri. Însă este posibil ca o deprindere care a dăinuit încă din epoca antică să se stingă din cauza apariției Internetului

Chiar trebuie să citim?

În ultimii 60 de ani, umanitatea a avansat mai mult ca niciodată. După revoluția industrială, a avut loc o creștere spontană a populației care a condus spre o dezvoltare rapidă și neprevăzută a lumii moderne.

Odată cu apariția medicamentelor, a unui surplus de hrană, a educației accesibile, oamenii au început să își schimbe mentalitatea. În timp de război sau foamete, principiile omului sunt bazate strict pe supraviețuire, un instinct de conservare aprig. Atunci când resursele se înmulțesc și condițiile de viață cresc, speranța de viață, cât și dorințele umane sunt sporite.

Astfel, din ce în ce mai repede, lumea se dezvoltă, încercând să satisfacă omul de rând. Deci, într-o lume atât de vivace și grăbită, în care toată lumea așteaptă calitate în cantități industriale pregătite la minut, când ar mai reuși omul modern să găsească timp de lectură?

Efectul de turmă

Încă din copilărie, suntem învățați să fim punctuali, să gândim rapid și mai ales să gândim doar ce ni se spune să gândim. Într-adevăr, în curicula școlară sunt introduse anumite cărți și texte, numai că toate au principii similare. Mai ales pentru bacalaureat, se impune un anumit mod de gândire, o memorare continuă a unei materii insipide.

Pe față, se laudă cei intelectuali, însă nu intelectualii originali, cei pe care școala ar trebui, într-o lume utopică, să îi glorifice. Iar aceștia sunt pe cale de dispariție, întrucât atunci când ai teme, proiecte, teze, examene, apoi slujbă, copii și casă, când mai ai timp și de cartea prăfuită din raft?

Mult mai facil este Internetul, care îți oferă ce vrei, când vrei, oriunde vrei.

Avem soluția : e mult mai simplu decât credeai

Majoritatea persoanelor își doresc ca amintirea copilăriei, a persoanelor apropiate de sufletul lor să rămână cât mai pregnantă în viața de zi cu zi; și cum altfel ar putea să reușească decât prin intermediul conservării tradițiilor. De exemplu, vizitele înduioșătoare la casa bătrânească a bunicilor tăi, simți mirosul celebrei plăcinte “ poale-n brâu” de cum ți-ai pus piciorul pe pragul scârțâind al încăperii.

Cum ar fi ca toate aceste amintiri, tot ce a trăit omenirea de-a lungul mileniilor, numai pocnind din degete, să poți conserva toate aceste informații pentru bucuria generațiilor ce vor urma. Dar ce să vezi, chiar poți. S-a inventat o soluție cu mult înainte să fii existat tot ceea ce te înconjoară la momentul actual : cărțile.  Sunt dovada palpabilă că nu suntem nevoiți să dăm uitării a tot ce a fost, este și va fi.

Citește!

Nu uita, ființa umană a fost creată să învețe prin imitare, adică prin puterea exemplului. Dacă te numeri printre miile de persoane, și sper că o faci, care vor o schimbare, e simplu : fii tu schimbarea.

Așa că, trage aer în piept, închide-ți smartphone-ul și pune mâna pe romanul ăla prăfuit, uitat de lumina soarelui și bucură-te de el ca și cum ar fi pentru ultima dată.

Articol scris de Crețu Lorena și Roșu Ilinca

Leave a Reply

Your email address will not be published.