Ziua de 1 mai, desemnată și Ziua Muncii, reprezenta pentru majoritatea românilor o oportunitate de a simți din plin atmosfera familiară a unei zile libere, petrecute alături de cei dragi. Fie că erau grătare, plimbări lungi prin parc, sau mese copioase în familie, fiecare dintre noi primea din partea acestei zile, satisfacția timpului liber ce era un adevărat motiv de bucurie. Astăzi, în apropierea acestei zile dăm mai multă importanță schimbărilor drastice produse în urma evenimentelor actuale, evenimente ce ne-au afectat la nivel mondial.
Normalitatea devine un privilegiu
În urmă cu numai un an, ziua de 1 mai era învăluită de râsetele noastre, de muzica ce răsuna gălăgios pretutindeni și de mirosul mâncării pregătite pentru a celebra această ocazie mult așteptată, ce pătrundea în aerul primăverii, vestind fericirea tuturor. Adolescenții erau unele dintre persoanele care se bucurau cel mai mult de o pauză bine-meritată, fără stresul temelor si lecțiilor zilnice. Majoritatea copiilor profitau din plin de această perioadă, ieșind din casă și petrecându-și o mare parte din timp afară. Poate că unii dintre noi vedeau această zi ca pe o oportunitate de relaxare, fiind data care dădea start-ul tuturor vacanțelor din sezonul estival.
În ciuda faptului că toate acestea se întâmplau acum un an, iluzia timpului este principalul factor care ne-a afectat în această perioadă. Avem impresia că trăim aceeași zi la nesfârșit, ne-am format noi obiceiuri adaptate timpului petrecut în casă, mecanisme ce sunt puse în aplicare fără a ne da seama. Mulți dintre noi nu realizează că acum câteva luni situația era complet diferită, că acum puțin timp aveam dreptul la liber arbitru. Puteam ieși din casă oricând și cu orice ocazie. Apropierea zilei de 1 mai ne intensifică dorul față de normalul de odinioară, ce acum ar părea un adevărat privilegiu. Cu sigurață, mulți dintre noi vor încerca să reproducă tot ceea ce obișnuiau să facă an de an cu ocazia acestei sărbători, însă pentru unii dintre noi, acest lucru ar putea fi mai greu decât ne-am imagina.
Ce ar trebui să realizăm
În ciuda faptului că în urma acestei pandemii, ce ne-a adus în pragul unei crize sanitare, afectând situația educațională, economică, politică și socială la nivel global, multe lucruri se vor schimba, micile plăceri de care ne bucuram odinioară vor rămâne la dispoziția noastră. Dacă în trecut ziua de 1 mai reprezenta doar o oportunitate de a face un grătar alături de prieteni și familie, acum, la un an distanță, putem reevalua toate aspectele vieții noastre. În momentul în care vom trece parțial peste această situație, putând ieși din nou afară, ar trebui să valorificăm lucrurile pe care acum câteva luni le consideram doar niște plăceri banale. De 1 mai, în timp ce încercăm să vizualizăm și să recreem modul în care ne petreceam timpul înainte, am putea să privim viitorul, ce va fi chiar mai strălucit, dacă învățăm să prețuim cu adevărat, micile plăceri ale vieții.
Articol scris de Antonia Ciutacu.